bunga

2 Jan 2014

BUSAN..Jagalchi Fishmarket

                                                     Setelah 4 malam di Itaewon..kami berpindah pulak ke Busan untuk 3 malam sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur..seperti hari datang kami ke seoul station untuk  ke Busan menggunakan keretapi KTX... untuk perjalanan selama 2 jam 45 minit..waktu itu dah pukul 3.30 petang..

Tokpokcu terus ke kaunter tiket..dan terkejut bila di beritahu semua tiket habis dijual!! Panik uols..bayangkan nak kena cari hotel untuk 6 orang..dan bayaran hotel di Busan yang telah dibayar akan hangus!! Terkejut sungguh...tapi Tokpokcu pergi semula ke kaunter lain...alhamdulilah ada jugak lagi tiket ..tapi mahalnya harga...sebab yang ada hanya tiket coach yang ada wayang...hampir mencecah rm 200 untuk seorang!! Takde pilihan sebab coach ni pun last!! so have to!!Lotte world Cinema you!!

Naik letak jer beg keretapi tu pun dah bergerak..seat cam biasa jer..cumanya ada screen besar untuk wayang..makaii..dah tua tua ni fenin kepala nekcik masuk panggung!! berdebang berdebung..namun syukur jugaklah sebab dapat terus ke Busan..tahan jerlah 2 jam 45 minit telinga ..bergegar sampai ke jantung!!

So sesiapa yang nak naik KTX ni..beringat ingat lah ye..buat lah persiapan awal..nak tempah awal ke..nak datang awal..last train kol 4 petang !!
Alhamdulilah sampai jugak akhirnya ke Busan Station  hampir kol 8 malam..terus naik train lagi ke Nampo station..tempat penginapan ELYSEE Hotel berhampiran station Nampo.....jalan kaki jer
Esoknya kami ke Jagalchi Fishmarket ...dan menjelajah kawasan sekitarnya

siput siput lagi dan lagi
suka ahjumma kena ambik gambar

Ikan bilis ke ni...kat Turki panggil Hamsi

Ikan yang di bakar uols..aduhaiii sedapnya bau..tapi tak berani lah nak beli
Kucing jadi jadian untuk menarik orang ramai ke Cats Cafe..tak masuk pun yang di sini
Perut keroncong lega dapat jumpa kebab..seorang kena rembat 2 bijik
Jumpa pulak orang kampong..segerombolan 21 orang ..kaum kerabat semua..berduyun duyun beratur untuk beli kebab..kat sini hanya ada 2 gerai kebab..makanan tak mewah macam kat Itaewon..dah tu hotel pulak..no cooking cooking

Di pasar Gukje..macam Petaling Street KL..macam macam adaaa
Luas kawasan ni..puas jugak berjalan..

beli jangan tak beli tapi kena ingat 10 000 won tu bernilai rm30 hengget..so taklah murah bila di malaysiakan
RM30 hengget!!!!

BUSAN STATION

Sekitar kawasan Busan Station

Macam kobis kan??? 

       
                                 kobis versi pink..boleh buat salad ke???...so long..nanti kita jalan lagi ye!!

28 comments:

  1. Fuh duit terbang cam tu je...

    Tetap mahu ke pasar kan Nekcik... tapi sayang tak boleh cooking2...

    ReplyDelete
  2. Iya lah Mie...tu yg kna standby jugak duit plastik...bila keadaan berlaku di.luar jangkaan...merana jugak kerana makanan terhad..hu..hu.....tak semewah di Itaewon...

    ReplyDelete
  3. sronoknyerrr....
    mak n abah pon nk ke turkey dlm 3 ni..
    mahal yerr d sana huhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Nureen...mmg mahal bila convert tapi kalau guna duit depa mcm 10 hengget jer tapi bila kali 3 jadi 30 hengget...tersentap jugak nak belinya!!

      Delete
  4. seronoknyer nekcik.... mcm bersih je pasar ikan kt situ.... aunty tu bkn main suke nekcik amik gambar... siap berpeace bagai... kt busan makanan halal pyh ke nk jmpa nekcik.... untung la penjual kebab tuh kan... ramai org serbu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Dana pasar ikan mereka mmg bersih,,selalu dia siramkann air bersih...kalau yang dalam bangunan tu siap ada meja makan lagi..beli diorang terus masakkan
      Nekcik rasa kat Busan ni mmg tak banyak pilihan kedai makan Islam...kiranya tempat tak begitu exposed dengan orang luar seperti seoul dan Itaewon..kalau nak senang makan..sewa guesthouse yang ada dapor kongsi..sebab org lain bukan nak masakm pun..makanan diorang merata ada!!

      Delete
  5. risiko kita yg ke luar negarakan? tiket mahal kena redha jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Nieda...especially yg pakej redah sendiri ni..banyak yang nak diambilkira..high risk!! doa jerlah agar dipermudahkan..insyaallah

      Delete
  6. Belum pernah sampai ke Busan lagi nekchik...tapi macam seronok jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ita...kalau banyak masa..seronok jugak untuk meredah banyak tempat..takat 3 malam agak rushing kalau nak cover semua...lagilah kalau flight balik pagi kol 9

      Delete
  7. Entah bilalah kakak nak sampai sana tu nekcik.
    Dapat tengok gambaro-gambar nekcik jadilah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kakzakie..mola mola tengok gambar...nanti suatu hari bergambo lak kat sana...insyallah...rezeki datang lambat kenkadang tu...nekcik ni da pencen baru dapat jenjalan jejauh sikit...klau duli obersee sngapore jer lah

      Delete
  8. Nekcik..ummi singgah, tumpang melancong ke Korea, hehe..di alam cyber je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe mola mola kita melancong di alam cyber dulu...nnti baru melancong di alam nyata..insyaallah Allah tahu apa yg tersirat di hati...

      Delete
  9. seronok jumpa orang kampung kat busan nekcik...
    ikan tu dipanggang dengan apa nekcik ya..berkilat2 rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah....ada couple muda tu bawak kami ke tempat makan nasi morrocco..alhamdulilah
      Diorang bakar dengan minyak camtu..terlioq tngok ikan besar besar tu

      Delete
  10. seronoknyer nekcik....best sgt....

    ReplyDelete
  11. Bila berjalan tu mmg seronok Dil...bersemangat..lupa diri...bila da balik rumah tu..terus lembik bila tengok baju kotor berlambak..poket dah kurus...terus demam..he..he

    ReplyDelete
  12. Nekcik post gambar cantik2 rasa macam nak pergi pulak hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh camtu kena pergi Zai...saja nak racun racun sikit!!

      Delete
  13. alo looo banyaknya ikan dio.. besaq2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Ziyan..kalu kat jeram ni mmg berkenduri besar kat pasar tu...macam macam ada...telan air lioq cium ikan bakar

      Delete
  14. boleh tahan mahal jugak korea ni ye
    kerang pun nampak besar,sedap tu
    hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Irfa sebab conversion rate tu tinggi...mungkin bagi diorang ok jer sbb macam takdela mahal sangat

      Delete
  15. Nekcik kalau nak jalan2 macam ni kena ada ilmu banyakkk sikit, kalau tak kena ambik package pulak...

    ReplyDelete
  16. insyaallah sekarang ni senang ..smua boleh google jer..baca sikit blog kengkawan...insyaallah..memang kalau nak senang ambik pakej..tak pening pening!!

    ReplyDelete
  17. saya suka gambar strawberry dan gambar kubis....cantik betul!
    jumpa kebab halal terus borong nampaknya
    btw ikan tu mmg nampak menyelerakan apakan daya takut nak makan ye!

    ReplyDelete
  18. ohh..inilah kisah nekcik beli tiket KTX mahal tu..rupanya Nekcik dah ke sana early 2014..JM lak baru pegi hujung tahun 2014

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...