bunga

26 May 2014

KAPONATA EGGLANT

Asalamualaikum sahabat sahabat dan kaum kerabat yang nekcik kasihi..laa laa ni..uols bersabar lah dengan karya karya nekcik ni..sebabnya mungkin uols hanya akan dihidangkan dengan resipi resipi..acara jalan jalan ni mungkin lama lagi akan bersiaran kembali...nuuuun hujung tahun nanti..insyaallah..iyalah..tabung ayam dah tak berkokok ni so kenalah dok dianm diam sambil berhibur hibur di dapor..he..he....

Hari ni nekcik nak kongsi resipi ...resipi sesuker hati ...idea asalnyer dari CAKE BOSS....BUDDY...saper saper yang biasa tengok Asian Food Channel (AFC) kenal lah kan
Tapi biasalah bila tengok TV tu takde pen pun kat tangan..so jadilah resipi sesuker hati..ikut mana yang ingat ye..kalau nak yang betol betol tu..sila lah google googlekan....janji masak dengan kasih sayangkan...kurang ramuan tak ngaper..tapi jangan kurang kasih sayang ye

Jom tengok resipi yang nekcik tokok tambah nii..resipi asalnya bernama...
KAPONATA EGGPLANT...harus bergulung gulung lidah nya... asalnya dari Italy...tengok Buddy masak macam senang dan sedap jer...so nekcik pun cecuber lah..nak gi Italy jauh sesangat....tapi ingat ye..ni dah dimelayukan!! sorrylah Mr. Buddy...iols kena ada pedas pedas..hot hot sikit!!

Kaponata Eggplant...atau nama melayunya ala ala sambal terung gitu!!

3  biji terung panjang...hiris nipis
2 batang saderi besar (celery)..hiris
10 biji tomato kecil..terlupa beli..he..he
1 bijik bawang besar ..hiris
1 senduk nasi serbuk cili
1/2 senduk nasi serbuk kari
1 senduk nasi sos cili
1 /2 senduk nasi sos tomato
sedikit serbuk black pepper
2 sudu makan gula
1 tin kacang kuda rebus...nekcik guna brand kimball
1 cawan minyak zaitun..atau minyak biasa..nekcik campurkan keduanya
2 cawan air

Memola..ambil hirisan terung...gaulkan dengan sedikit garam dan black pepper..biarkan sekejap( 10 minit)
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hirisan terung hingga sedikit kekuningan..angkat
Tinggalkan sedikit minyak lebihan untuk menumis
Tumis bawang...masukkan batang saderi...biarkan agak layu
Masukkan serbuk cili..serbuk kari...sos cili..sos tomato..gula
Tambah 2 cawan air
Gaul rata...masukkan terung dan tomato serta kacang kuda
Rasa garam dan gulanya
Biarkan mendidih dan rasa sebati...
Hidangkan untuk dimakan bersama roti perancis!!..nekcik makan dengan gardenia jerk!


Close up

Takyah nak rebus rebus kan..dah siap dalam tin


Senang jer kan...sesekali kita tuko selera...macam banyak..tapi ropernya liciiin..alhamdulilah


10 comments:

  1. Nekcik kaponata ini sedap makan dengan roti atau ngan nasi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nasa...nekcik rasa sedap makan dgn roti atau roti puri sbb dia ada rasa manis dan masam tapi kalu rasa nak makan dgn nasi jangan bubuh gula...lbihkn siki cili atau rasa kari...cuba cuba terailah...tambah santan ke kan..cili api...he..he...jadilah resipi baru

      Delete
  2. sedapnya
    tambah2 lagi ada kacang kuda
    ni makan dengan nasi mesti bertamboh2 :)

    ReplyDelete
  3. Salam Tihara...nekcik rasa klau nak makan dgn nasi agak rasa manis sikit....jgn bubuh gula ok rasanya...tapi rssa macam acar buah gitew

    ReplyDelete
  4. nekcik, baru saya tau ada kacang kuda ready made. saya suka resepi2 barat kat tv tapi tulah..jenis kalau satu bahan tak de, tak pandai nak omit. nak cukup semua baru buat..huhu..

    ReplyDelete
  5. iya Anim..nekcik suka cuba resepi yg susah nak dapat kat gerai gerai biasa..nak gi resto western mahal mahal....so cecuberlah buat sendiri....lagi pun klau nak makan kat luartu Tokpokcu tak reti...nasi asam pedas jugak pilihan hati..he..he...kesian kat dia

    ReplyDelete
  6. nekcik...dil dh cuba..best..tpi x ambik gmbo pun ..dh licin..hihihi

    ReplyDelete
  7. salam Dil...alhamdulilah syukurlah kalau dapat berkongsi sesuatu yang mengenyangkan orang orang tersayang....nak turunkn ilmu ilmu lain nekcik tak pandai...he..he

    ReplyDelete
  8. agaknya layan ngan lempeng sedap nih

    ReplyDelete
  9. cecuberlah terai test..he.he

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...