Letih dah jalan jalan..jom kita makan makan..
TETAPINYA....kalau nak makan kena lah masak sendiri!
Nak tunggu nekcik masak..tak taulah bila ye
Anyway resepi ni taklah susah sesangat...jom kita cooking cooking untuk jamu keluarga dan kawan kawan...masak dari hati..masak dengan iman..insyaallah
Hari ni kita masak NASI MOROCCO ye
Kalau nak yang lagi morooconya sila google
1 ekor ayam belah 4 atau 8
1 biji tomato hiris
1 biji bawang besar kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan halia parut
1 sudu makan gula
2 sudu makan perahan lemon
2 sudu makan garam
1 sudu makan saffron
1 batang kulit kayu manis
1 sudu makan butter
1/4 cawan minyak zaitun (olive)
sedikit buah zaitun
2 sudu makan daun saderi..yang dihiris
2 sudu makan daun ketumbar yang di hiris
1/2 cawan air
Kalau rasa ayamnya besar..sila doublekan sukatan di atas ye
Masukkan air ,sedikit garam, beberapa potong halia..3 tangkai daun saderi ke dalam periok..jangan terlalu banyak ye
Rebus ayam hingga empuk
Toskan..jangan dibuang air ni..nak guna untuk masak nasi
Masukkan semua bahan ke dalam periok
Panaskan dan kacau hingga sebati
Lumurkan ayam dengan paste yang di masak tadi dan masukkan semula ke dalam periok
Masukkan setengah 1/2 cawan air dan masak selama 30 minit..tutup periok
Keluarkan ayam dan masukkan ke dalam dulang pembakar dan masukkan ke dalam oven
Tambahkan brocolli, carrot,tomato , badam jkalau suka
Bakar hingga keperang perangan..220C
Untuk nasi guna bahan yang sama untuk masak ayam tadi..(Boleh tambah dan bahagi 2 jer)
Masukkan semua bahan ke dalam periok
Panaskan dan kacau hingga sebati
Tambah 3 cawan air..air rebusan ayam/ atau air biasa
Masukkan 1 1/2 cawan beras
Masak hingga nasi tanak
Boleh makan bersama ayam
Nekcik ambik nasi tu..tuang ke dalam mangkok...aturkan ayam yang dah dimasaak tu di atas nasi
Siramkan dengan baki kuah ayam yang di masak tadi
Tutupkan dengan aluminium foil dan bakar semula lebih kurang dalam 20 miinit at 160C
Saja saja nak bagi aroma ayam meresap kat nasi..baru kaw
Boleh jugak di makan bersama acar timun
Ni dia nasi morocco Najmah kat Busan....nekcik pun pakai beras korea tu..he..he..lho tertinggal badam lah pulak!!
Kurang lebih jadilah tu kan..yang pastinya liciin seperiok!!!...
salam nekcik,susah payah pun sanggup datang nak tgk nasik morocco nekcik yg nampak sangat mengguda nie...hehe
ReplyDeleteMemang niat nak menggoda pun..biar UAA sinsing lengan masok dapo hari ni!! ha ha
DeleteAdoi, sedapnyer nekcik... teros jadik lapar ni ha..nasiknya rasa mcm nasik arab ker?
ReplyDeleteKena pergi Busan lah Farik!!! nasi arab tu lebih rasa rempah..yang ni plain jer...
Deletedrooling! rasa nk try buat jugak lah, bhn2 pun rasanya cukup ni hehe...suka tgk ayam tu...seksi posingnya...
ReplyDeleteOk PD..sila masok dapor sekarang jugak..he..he..musim panas nih..so ayam tu jadik lagu tu lah weii!!
ReplyDeletewoooww...bestnya..nyum2
ReplyDeletenyumm nyum..perut kenyang hati pun senang..anak pun sayaang
Deletesedap nampaknya ayam tuh...kalau nekcik yang masakkan lagi sedap nih
ReplyDeletetu baru nampak jer elly...kalau makan mesti nak lagii
Deletenekcik masak ni ikut ramalan cuaca..kalau bergelora ..kna gantong periok!
Patutlah kakak tengok nasinya bulat-bulat. Beras dari Kore kisahnya
ReplyDeleteKakak bayangkan aroma dan sedapnya Nekcik..
Sikecik ni suka sangat nasi korea..tu yang selalu jugak beli...dia nak buat sushi lah
DeleteTak payah bayang bayang...terus jer capai periok kak!!
alahai .sedapnya
ReplyDeletetelan air liur dah ni
Irfa..memang kena telan air lioq..tak nnti leleh leleh weii he..he
DeleteHantar Shah Alam sikit.. Bibik kami dah nak balik ni..
ReplyDeleteTak ngaper buk..bibik balik..boboq kan adaa...eastern western southern northern receipes semua boleh!!
DeleteDatanglah sini wiken
Nekcik..sedapnya, insyaAllah boleh try juga nanti ni.
ReplyDeleteUmiross..bagi nekcik sedap lah jugak..sbb tak de rempah banyak..anak anak pun suka...macam air panggang jer
ReplyDeletemacam ayam panggang jer..silap
Deleteanak2 saya pun tak suka rempah banyak nekcik..rasanya sesuai sangat dengan selera kami nih:-))
ReplyDeleteSenang jer..takyah masak lauk lain dah..lebihkan air rebusan ayam tu untuk buat sup..tambah ceker..he..he
DeleteNekcik kalau rajin semua jadik!
ReplyDeleteTqvm....nti nk cuba...mwsti best :)
ReplyDelete