bunga

18 Feb 2015

BIRTHDAYS


Assalamualaikum geng blogger yang amat nekcik sayangi...kali ini nekcik kongsikan cerita family gathering nekcik ..bukan jalan jalan ye...kali ini gathering kecik kecik jer..tak dihebah hebohkan...lagi pun di rancang last minute..so saper yang available jerlah ye...kalau nak panggil semua ..memang kena ambil catering lah sebab tak mampu den nak masak untuk seratus lebih kaum kerabat sekitar KL ni...
Yang sebenarnya ..hari Ahad lepas tu 15 Feb tu hari lahir Tokpokcu yang ke 63...Syukur alhamdulilah..doa nekcik semuga Allah panjangkan usianya dalam keberkatan dan di rahmati Allah...disihatkan tubuh badan serta  bahagia di dunia dan akhirat..amiiin
Sempena itu..nekcik rasa kalau makan di luar pun belanja pun  mahal..tambah tambah sibuk dengan hari valentine sana sini...kalau masak di rumah puas hati....ramai yang makan dan boleh makan berkali kali serta dapat mengeratkan siratulrahim keluarga....lagipun nekcik suka sangat tengok ahli keluarga kami dok makan sambil sembang sembang santai... ada 3 orang yang besday bulan februari ni..so kami raikan sesama..tapi 2 minggu lepas dah sambut besday chef koya kat rumah yan.yanjournal..takpelah..yang pentingnya dapat makan beramai ramai kaann
So sedari lepas subuh lagi nekcik dah turun padang..aduhai assistant ramai lak takder..kecuali si puteri bungsu serta besday boy!!
Bergelutlah nekcik di dapor ...besday boy ke pasar menjaring kepala ikan untuk dibuat asam pedas atas permintaan ramai!..Menu nekcik yang sempat disiapkan.....sup tulang...labu masak lemak..paceri terung...rendang ayam..laksa kimchii..pulut kuning...puding sagu ...rotiiiiii
..wow terrer jugak nekcik kan!!.bersilat sensorang di dapor untuk menu makan malam nanti..kih..kih
Alhamdulilah..niat untuk kenyangkan perut keluarga... 30 orang semua tu..bersemangat!!!
So jom kita raikan besday Tokpokcu..Paman Mie..serta Chef kami..chef Koya....


Eh potong kek sesorang lak dia...tak ajak yang 2 lagi tu ke...aduhaii suka Tokpokcu dapat kek yang anak dara kecik dia buat...

Muaahs Tokpokcu..semuga hari hari yang mendatang akan sentiasa di rahmati dan diberkati Allah serta  kasih sayang kita sentiasa manis..  semanis kek stroberi sehingga akhir hayat..amiin
Anak cucu yang hampir 2 tahun tidak ditemui di alam nyata!!! Thanks for coming Angah and family

Antara tetamu yang tiba awal..alhamdulilah..sebelum malam..so hitea lah jadinya ye...

Tengoklah anak cucu nekcik ni...bila tentang makan memang meriah..kena pasang traffic light!!


Baik baik jer semua sebab masing masing sudah kekenyangan

Dengan penuh konsentrasi menghayati makanan

Alhamdulilah semuga Allah murahkan rezeki untuk sama sama kami kongsi lagi..amiin

The three stoodges ..BFF..Tokngah..Cikeni..and Chef Koya

Atas permintaan ramai..besday boy masak asam pedas ikan..kepala dengan badan sekali ye..seperiok besar tu
Siakap goreng halia...air tangan Tokpokcu juga


          Labu masak lemak..my peberet..sendili masak maa

Sup tulang...
Pulut kuning..tak sempat nak dihiasi...


Strawberry Bakewell Cake..air tangan Cik Eni...terimakasih sifu Dr.Ina dari myinaharali.blogspot.com kerana berkongsi resipi kek yang diminati ramai...liciin doc!!..lepas ni ramai yang kena check gula doc!!
Eee suka Paman dapat hadiah besday..selamat bertambah usia ye..semuga sentiasa dirahmati dan diberkati Allah di dunia dan akhirat bersama insan insan kesayangan..amiin

 jommmm



Anak anakku yang ceria bila dapat makan..alhamdulilah
Tengok tu menyeringai semua gigi!!!

2 minggu lepas besday family chef kami..chef koya...ni pun tak dirancang tetapi oleh kerana sikecik ni dah janji ngan kakya dia nak buatkan besday cake..maka terjadilah satu majlis kecil kecilan ..last minute nekcik masakkan pulut kuning serta couscous kambing untuk di makan bersama di rumah blogger yan yanjournal..he..he..tenkiu Ziyaan ...tetap meriah walau tak di rancang kaaan...

Macam potluck lah pulak...ada cucur bilis...ziyan buat tau..sedaap ...ada nasi lemak ayam..coucous dan pulut kuning...syukur alhamdulilah..tetap meriah kan Koya

Bersama penaja  kek besday ....Kek Buah Berkeju...lagi berkrim!!!

Pulut kuning berlapis daging
Couscous bersama kambing panggang
Alahaii kenapa pulak tuan rumah menyorok..malu ke..takpelah.. camtu kami  balik jer ye..hi..hii
Sebenarnya bukanlah iya iya sangat nak menyambut besday..tetapi tujuan utama nya untuk makan bersama serta mengikat hati hati kami agar sentiasa sayang menyayangi..tiada rasa dengki..tiada iri hati antara satu sama lain...insyaallah...no food no fun..hu ha...

36 comments:

  1. exactly..no food no fun...semoga panjang umur yang diraikan ...aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. amiin Cik Mid...jomlah ke teratak 66..kita makan asam pedas!!

      Delete
    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. Amin amin amin ya rabbalalamin semoga doa nekcik dikabulkan.
    Happay birthday buat tokpokcu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiin..terima kasih Zai bagi wakil Tokpokcu ye

      Delete
  3. meriah meja makan nekcik, dr hujung ke hujung

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitulah Nieda..bila ada rezeki dan berkesempatan... itulah acara kami...hilang rindu bila semua datang berkumpul bersama

      Delete
  4. Nekcik ...yg ni di Manjung .
    Draudhah homestay .
    Saiful : 012 6271467

    Boleh tengok FB dia pun ada : http://facebook.com/draudhahomestay/



    Mazz : 102 597 1467

    ReplyDelete
  5. tu diaaaa.... sorang2 bersilat kat dapur boleh masak gitu banyakkk.... tabik spring kat Nek Chik lah... saya tak mampu nak buat seganas tu... apa pun Heppi Besday kepada semua yang sambut terutama suami tersayang... semoga panjang umur dan dikurniakan kesihatan yang baik

    ReplyDelete
  6. Haa haa...tabik diterima....mmg ganas...beres semua...lpas tu baru mc 2 hari..urut betis pinggang!! Ha..ha
    Amiin dan terima kasih atas doa Najib tu

    ReplyDelete
  7. Best lah kan nencik dapat kumpul dengan korge. terubat rindu kat mereka kan...

    ReplyDelete
  8. iyaa Aishah..bila ada masa terluang kena lah berkumpul..kalau idak masing masing bizi..susah nak jumpa

    ReplyDelete
  9. Mesti macam-macam cerita kan blila dapat berkumpul ramai-ramai..seronok kan nek chik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaa Aishah....hilang penat memasak bila tengok mereka makan berselera...gelak ketawa....santai santai....nekcik pun tumpang gumbiraa...alhamdulilah

      Delete
  10. Keluarga yg ramai pakar masak apa pun terhidang semuanya menyelerakan nekcik.
    Tokpok Cu tu pun apa kurangnya? Dia yg diraikan dia yg bersilat sama di dapur
    Kalau kena Chef Koya dan Chef Ciju yg masak laginya mahu-mahu semua tersandar dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyalah kakzakie..kita orang take turn masak...kalau semua masak banyak sangat menunya nanti..kalau nak kumpul reramai..semua chef kena trurun padang lah...tu lagi gempaq menunya

      Delete
  11. alhamdulillah, syiok nya saya tengok menu2 ni
    saya teringin nak buat gathering macam ni..
    maybe time birthdays abah nanti
    insha Allah ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya Ti..mmg syukur sangat kerana anak anak buah nekcik ni memang cepat kalau nekcik panggil datang..
      Boleh jer buat Ti..tapi kalau ramai..masing masing preparelah satu menu..macam potluck..taklah berat nak memasak bebanyak...

      Delete
  12. seronoknya tengok hubungan nekcik dan suami...soooo sweet...
    semoga kekal bahagia hingga ke jannah ye nekcik...

    makanan semua nampak sedapnya...asam pedas tu...aummmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkasih dan amiin Wahida..harap harap, biarlah sampai ke penghujung nyawa hidup kami bahagia begitu..insyaallah
      Asam pedas Tokpokcu memang peberet semua...sehingga menjilat periok!!!

      Delete
  13. amboi nekcik meriahnya lauk pauk dan segala makanan tu
    meja panjang
    ramai2 makan
    terasa betul meriahnya
    bila nak dpt makan nekcik masak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu pun last minute plan..kalau 2 hari awal planning..harus sambung meja luar tingkapm Elly!!!
      Keluarga nekcik mmg meriah dan gempaq..kalah kapal nak karam...
      Oh kalau nak makan..sila datang..no hal..bagitau jer...

      Delete
  14. aduhla nekcik asik tayang makanan je, air liur dana dh menjejeh2 nih...
    cantik betul deco umah nekcik, dh mcm kt restoren... bile lah dpt dtg umah nekcik nih...

    ReplyDelete
  15. itulah lepas ni siap sedia lah mangkok besen untuk tadah air lior Dana sebab rasanya tahun ni nekcik kurang jalan..so kena lebih makan ha..ha
    Bab mendeko tu urusan Tokpokcu..ni konsep rumah kampong..restoren kampong!!
    Jemputlah datang Dana..dekat jer dari ofis Dana..bawaklah kawan kawan..insyaallah takde masaalah cuma bagitau awal awal....

    ReplyDelete
  16. Assalam nekcik..
    Stress tengok makanan tu semua.....arrggghhhh....
    Nak terjah.....

    ReplyDelete
  17. Assalam nekcik..
    Stress tengok makanan tu semua.....arrggghhhh....
    Nak terjah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaumusalam yong..janganlah stress stress..tak baik untuk melencong nanti
      meh datang sini..kita makan..jangan tengok jer..insyaallah hilang stress terus mole melangkah

      Delete
  18. Tokpokcu sudah 63 tahun...Alhamdulillah..semoga tokpokcu dan Nekcik sihat sentiasa dna JM jeles tgk gambar suap menyuap tu..romantiknya...

    Byk tu masak sorang..mmg TERROR lah Nekcik nih..itu sbb Tokpokcu sayang kan kan kan

    ohh..rupanya kak Yan (Azean/Yan Journal tu) anak Nekcik ke..patutlah ada iras :-)

    ReplyDelete
  19. iya JM alhamdulilah...syukurlah travel buddy dan ATM nekcik ni sihat dan panjang umur...dah tue tue ni kna lah lomatika alamo jugak JM..he..he...nnti Tokpokcu bawak nekcik jenjalan lagi kih..kih
    Yan ada iras nekcik ye..anak sedara nekcik tu.. muaah ziyan..he..he

    ReplyDelete
  20. Adoi nekcikkk...laporrr.... pulut kuning tu sedap btl nengoknyerr.... amboi..seronok ade org mkn kek bersuap...hehe
    anyway, semoga nekcik dn tokpokcu pnjng umur murah rezeki sihat tubuh bdn dn sentiasa ceria together. ..😊

    ReplyDelete
  21. Alahaii Farik..klau dekat nekcik dah hantar sepinggan pulut kuning dengan rendang ayam tu....
    Jangan jelezzz datang jer sini nekcik suapkan kek ke puklut kuning ke
    Amiiin terima kasih atas doa semuga diperkenan Allah..

    ReplyDelete
  22. Amboi meriahnya...banyaknya juadah....untunglah besday boy...

    ReplyDelete
  23. iyalah Bunda..keluarga nekcik ni memang kuat makan..kuat sembang...itulah yang seronoknya bila berkumpul reramai..kongsi kongsi rezeki Allah ni..nekcik masak tapi mereka yang datang tu bawak lagi kuih muih..tu yang jadi banyak...alhamdulilah..tapau lah lepas tu!!

    ReplyDelete
  24. Happy family...seronok makan2 sembang makan2 lagiii...bahagiaaa...

    ReplyDelete
  25. Tulah Aina..nekcik memang dari dulu dulu lagi akan masak banyak banyak dan panggil semua anak cucu dan kaum kerabat datang..makan makan sembang sembang..kurang kurang sekali setahun..itulah cara nak merapatkan hubungan kasih sayang kaum keluarga....cuma laa ni kurang sikit sebab dah ramai nak kumpul semua sekali..so sampai yang sempat tu..kami berkendurilah jugak....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...