bunga

5 May 2016

Family Trip Korea April 2016

Asalamualaikum kawan kawan yang sentiasa dalam ingatan...rasanya lama dah tak ngadap pc ni..tak boleh dok kat pc sebab ada pembinaan di sebelah nii..kalau nak dok kat pc ni..kenalah nekcik pakai topi keselamatan..takut takut tiles Tokpokcu terbang ke kepala nekcik ni..haa..melawak ye
Dah berlalu bulan april..makanya ada  kesedihan..ada kegembiraan..sedih bila usiamakin bertambah..bukan sedih pasal keriput semakin bertambah..tapi sedih kerana bila usia meningkat makanya ...penyakit pun akan  bertambah..kederat dah kurang..waktu mencari bekalan akhirat semakin singkat...gembira pulak kerana Allah masih limpahkan berbagai nikmatNya serta masih diberikan peluang untuk memohon keampunan dariNya..maka ku pohon rahmat dan hidayah untuk menuju jalan yang kekal abadi....amiin amin
April 2016..usia nekcik dah 57tahun...umur yang bukan muda lagi ye..cuma nekcik mohon Allah panjangkan umur dalam keberkatan..diberikan kesihatan yang baik untuk melakukan amal ibadah kepadaNya..insyaallah
Mungkin ada yang dah tahu...dari FB..22hb April hari tu nekcik sekeluarga balik kampong sinuuun...asyik asyik Korea ye..bukanlah Kpop sangat...cuma nekcik rasa selesa untuk bersantai sesekali...kali ini memang terasa kegembiraan berganda sebab seisi rumah pergi..kecuali Bella n the gang..Dah 3 tahun kami tak cuti bersama kerana masing masing dah bekerja..kali ini kebetulan bujang kecik tu kena habiskan cuti tahunan nya..pok dia pun skodeng tiket ..alhamdulilah..dapatlah tiket murah...anak anak pun dah kerja kecuali puteri bungsu tu jer..so boleh lah share share kan...
Seperti biasa kami booking guesthouse 2 bilik berserta dapor dan bilik air..so senang nak cooking cooking..biasalah Tokpokcu punya internari..wajib tu..lagi pun dah ramai makan di luar amatlah mahal..sekali hadap dah rm250 ..kalau 2 kali sehari selama 6 hari..memang parah lah..
Nekcik pun takdelah nak cerita banyak banyak  ye..dah banyak kali cerita yang kurang lebih sama ajer..nanti boring lah uols kan  nekcik suka  simpankan memori itu di sini...anak  anak semakin dewasa..mak bapak semakin senja..hu..huu

kanak kanak ribena riang gumbira..kecuali yang dua tu ye..abaikan ahjuma sebelah tu..


Inilah Guesthouse Myeongdong yang kami duduk selama 5 malam rm500 semalam.. rezeki kami...last minute dapat discount ..dapatlah rm330 semalam...tapi semasa sampai tu kami wajib tidor 1 malam di KIMCHEE guesthouse yang disyaratkan AA ..untuk dapat tambang murah itu...RM780 return + 1 night at Kimchee Guesthouse tu di Hondae..kami tidor satu malam sahaja kerana kami tak selesa sebab berkongsi dapor ..iyalah anak anak ramai kan..bila berjalan ni semua kuat makan..sebab itulah bapak depa kena masak..he..he
Nah nekcik tempekkan alamat rumah tu di sini..kerana bagi yang ada  ramai ahli keluarga selesalah duduk sini..tak payah naik train nak ke pasar malam Myeongdong atau Namdaemun..jalan kaki jer...Tokpokcu booking melalui Homeaway..

Tengok tu arah kiblat pun ada..disediakan juga sejadah..mungkin ramai orang Islam duduk sini agaknya..keperihatinan mereka ini amatlah menyentuh hati....
Di bahagian depan pintu rumah kami ada satu almari makanan segera Berahim..tuna..nasi impit dan maggi..dan TIDAK ketinggalan ada jugak sabun TAHARAH disediakan..Bukan percuma ye..boleh ambil lepas tu jangan lupa bayar nanti..Nekcik tanya takde ke orang ambik jer..tuan rumah tu kata ..orang Islam takkan  tak bayar kan..hu..hu..malunya tanya!! Dia lebih yakin kejujuran orang Islam dari saya sendiri!!



Rumah ini ada 2 bilik tidor..bilik air dan dapor..bahagia Tokpokcu kalau ada dapor ni..siap washing machine..rumah ini amat berhampiran dengan pasar malam Myeongdong serta dekat dengan exit 1 station train so keluar station sampai rumah dah..MYEONGDONG GUESTHOUSE..Rumah ini ada beberapa bilik lain jugak..

Kami ke Itaewon untuk mencari makan..esok baru nak ke pasar..takpelah selalunya kami akan makan lah sekali dua di luar..sesekali kena jugak rasa kelainan makanan di tempat orang..selalunya kami ke restoran MUREE tapi kali ini tukar selera..kami ke restoran Eid..tak jugak jauh dari masjid Itaewon..
Add caption

Alhamdulilah licin semua dek kelaparan ..sebab pagi tadi kami semua makan mee segera jer..selesai makan kami ke masjid..untuk solat..alhamdulilah...
sup ayam simple tapi sedap..

ayam goreng black pepper kot...
walau ke mana ..jangan lupa asal usul...ubi kayu tetap di hati..bukan setapak mali ye..ubi vietnam di korea..

Acara wajib pakej Tokpokcu ni..lawatan ke pasar ikan NORYANJIN..sesat macam mana pun akan tetap sampai ke sini.walaupun dah pukul 9 malam..kalau di malaysia takadalah nak ikut ke pasar Chow Kit tu..tapi dah masuk dalam internari ikut jerlah ye anak anak....berbagai jenis siput yang tak pernah jumpa di malaysia..Amoy ikan tu masih ingat lagi kami membeli lobster nov lalu..kali ni nak cuba makan king crab pulak...Kami angkat sekor 2 kilo lebih..amoy bagi rm150..sambil tu beli jugak udang ..ikan..kupang untuk stok 4 hari..lebih kurang rm250 untuk lauk....

macam labah labah gadang rupanya!!

Bizilah master chef setapak..anak anak tolong tengok jer..jangan ganggu..

Tu diaaa...Sweet Sour King Crab..mewahnya dinner kami malam ini..takpelah nak merasa kan..first time makan pun

Antara hidangan kami yang disediakan oleh chef Tokpokcu sepanjang percutian kami..terima kasih ye  Ling..perut kami sentiasa penuh he.he


Asam pedas  setapak in korea..siap daun kesom..serai lagi ye



Sebelum beli ni semalam dah beli sekilo!! rm24 ..besau besau....tengah musim
Pauuuu..untuk dilihat sahaja ye..takpe nanti nekcik buat


Lempeng pisang rasanya..nantilah nekcik cuba terai ...macam sedap jer kan!! semuanya nak buat!!
melawat kawasan Namdaemun dan yang sewaktu dengannya..


ni kami beli untuk masak masak 



aduuh cantik banget..nasib baik tak tergoda..simpan dalam hati jerlah

Benda benda boleh di beli di namdaemun..pergi ke bangunan E Lengdang..macam macam ada..Tokpokcu terjebak juga membeli kuali dan periok..hu..hu

Dah bertahun tak meredah pasar malam..tapi kalau dah ke sini ..rugilah pulak tak pergi..pasar malam Myeongdong..seberang jalan rumah kami jer..sepanjang jalan tu..asyik bertegur sapa dengan orang kampung malaysia..macam pasar malam setapak jaya pulak!!.di sini dah banyak jualan makanan halal seperti kebab..mochi..dan buahulu ikan tu..budak budak ni pun tak sudah sudah membeli banana milk..susu perasa pisang tu





Jalan jalan  cari souvenir jumpa lagi kedai uncle ni..datang dulu kami beli keychains.uncle ni pandai cakap Indon sebab dia pernah duduk Indonesia..seperti biasa dia bagi kami keychain percuma ..satu seorang..alhamdulilah

zombie setapak!! sepanjang jalan pasar malam ni..amoy amoy asyik dok huloq masker..topeng kecantikan..FOC..inilah akibatnya...ada jugak yang berasaskan sipuut vavi..he..he..yang daripada buah buahan pun banyak..Si kakak ..abang..adik semuanya buat online marketing..berbakul bakul barangan kecantikan yang dipesan oleh kawan kawan...biznis rancak depa tu..sib baik pak dia ambik 60kg luggage!

Kali ini kami datang musim bunga..memang meriahlah sana sini..turut bermunger mungerlah hati nekcik..macam ada taman lah pulak..subhanallah..indahnya ciptaanMu..menyejukkan mata ..menenangkan fikiran manusia sejagat..Allahu akbar..jomlah kitatinjau tinjau kebun kebun orang sini ye..kat malaysia pun banyak jugak bunga......hanya berlainan jenis dan berlainan suasana..ok nekcik belanja satu gambar

cherry blossom  ke ni

Tulips yang berbagai warna ada di sini..maka tak jadi lah nak ke Belanda...kampong sini pun ada..nah layan lah gambar berbagai bunga yang ceria itu


Add caption








Add caption
merah menyala tulips ni


pokok apa ye..tulips jugak ke...

ini bilik tuan rumah guesthouse kami tu..bilik 104

suka tengok rumah ni......MR.COMMA GUESTHOUSE ..HONDAE

assalamualaikum....anyanghaseyo...nanti kita kembali bersiaran..insyaallah



43 comments:

  1. Memang betui balik kampung la... dah setahun 3 4 kali ke sana...
    Kalau nak.pi sana memang kena tanya nekcik la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Makchaq..itulah kalau dapat rezeki tiket murah tu..dapatlah jengok kampong sinuun tu selalu..he..he
      insyaallah boleh jer mana yang tahu..insyaallah
      thanks for the add Makchaq

      Delete
  2. Nekcik dah expert pi Korea dah berkali2 memang macam balik kampung lah tu.Cantiknya pemandangan bunga2 juga model dua orang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak expert jugak Zai..tersilap train..panciit jugak kaki..Korea ni 10 kali pergi pun x habis cover...

      Delete
  3. bestnya nekcik balik kg lg... udahla musim bunga... cantik2 betul sakura ngn tulip tuh...
    nekcik tak beli ke bawang tulips tuh... kot2 blh tanam kt setapak... tingin jgk nengok tulip di setapak...

    syok betul layan seafood kt korea ye nekcik... fresh2 lak tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nekcik ni jakun tak pernah tengok bunga tulips..memang mabuk tengok warnanya berbagai...
      memang ingat nak beli tapi teringat pokok pokok takleh bawak keluar...
      seafood pelik pelik sebab kat sini ada yang tak pernah tengok..nak makan pun takuut

      Delete
  4. Replies
    1. ye you..tetibe nampak king crab lambai lambai

      Delete
  5. Replies
    1. ramai sangat peminat korea ni di malaysia ni..boleh jugak saluran melayu satu

      Delete
  6. Patutlah selalu balik kampung... dah jadi pembaca berita sambilan ghopanya... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ituler citernya Mie...sib baik kbsw nak ambik mokcik pokcik pencen he..he

      Delete
  7. bestnyalah nekcik, puas hati tgk gambak tu semua, tak dpt p..dpt tgk nekcik punya gambar famili trip jadi ler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn kata tak dapat pergi Azlia..mungkin suatu hari nanti ada rezekinya..insyaallah

      Delete
  8. seronoknya nekcik balik kampung anak beranak..cantik2 gambar nya nekcik.bertuah nekcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah..rezeki dah tua tua ni Acik..itulah kalau ada anak anak semua..terasa meriahnya berganda..semua ado dopan mato..baru lapang hati dan otak ni Aciik..gitulah hati omak kan .

      Delete
  9. Cantik bunga-bunga bulan april kan... wah bagus apartment tu, siap sediakan stok... wpon berbayar tp kalau sesak2 boleh ja ambik sekotak dua....;) Tiket flight murah x nekcik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah mmg bagus lah guesthouse ni..seswaii untuk traveller cam kita Farik..yang suka angkut periok belanga nih..he..he.
      Tiket return hari tu dapat RM780 + 1night Kimchee Guesthouse..yang 5 mlm lagi kami dok guesthouse ni

      Delete
  10. salam nekcik..ni kali ke bape dah ni..? haha...saya 7 kali rehat dah...wpun kakak ipor, anak buah ngajak...saya kiv dulu nekcik..huhu..baru berjinak2 ngan perth bwk somi ngan anak ngk kangaroo..bestt jgk sana..wpun skejap je pegi..dpt tiket murah nekcik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaii yong..mana menghilang ni..rindunya teman..ni rindu nekcik ke rindu kampong sinuun yang menjelma kembali nih
      ooh dah bawak aiyan pi jumpa kangaroo ye..nekcik belum lagi sampai perth ni

      Delete
    2. hahaha..ada..saya skrg jd silent reader je nekcik...tp Nekcik dah sampei Sydney ngan gold coast...ok sgt tu...saya belum..

      Delete
  11. Bestnyer!Nek Cik balik kampung tak ajak pun kita.nak balik juga, tapi tiket macam mahal sangat aritu

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he..tak sempat memang nak ngajak..last minute jumpa tiket rm780 return+ hotel..sambar jerlah..mmg susah nak dapat tiketn murah sekarang ni...
      takpe sabaq noo..nnti ada rezeki tu Fadli..insyaallah

      Delete
  12. syoknys nekcik balik kampong
    gambar pun cantik
    nnni bila nak gi korea boleh lah ajak nekcik temankan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..he..boleh jer temankan...jadi tukang masak pun takpe..asal dapat tiket pree ..he..he

      Delete
  13. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  14. Sakan memasak ye.. sedap tengok Asam pedas tokpucu tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cili paste direct flown from kl

      Delete
  15. Kalah asam pedas dongdaemon ziyaan

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Ewahhh... dah pergi ke sana lagi dah. Makin meriah bila rombongan satu family. Tokpokcu pun kain ligatlah masak. Sampai ubi Korea pun boleh jumpa. Subhanallah... seronok sangat kakak tengok Nekcik. Ala... usia tak ada masalah janji sihat. Kak Uda kakak sebayalah dgn nekcik tapi dia dah ada cucu 3 org.

    ReplyDelete
  18. Iya kakzakie...nekcik kalau berjalan suka ingat rumah dan tangga kat rumah tu..jadi kalau semua ada depan mata ni..amanlah sikit kepala ni..tapi pulak..hari hari watsapp jiran yang jaga budak budak bulus tu..kak uda ni nantu pun takde lagi kak

    ReplyDelete
  19. Siap dengan brahim... terbaik laa...

    ReplyDelete
  20. itulah bagus jugak guesthouse ni..kalau emergency boleh gak makan ngan nasi CU he..he
    lupa lak tanya harganya..berapa won

    ReplyDelete
  21. Baru 57 Nekcik...muda lagi....hahahahaha...best tu pergi korea masa spring...cuba pi sekali lagi masa autumn!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Uncle..he he baru 57 ye Uncle!! doakan nekcik dan Tokpokcu panjang umur kerana masih banyak lagi urusan dunia dan akhirat yang perlu di selesaikan..amin
      autmn nekcik dah pergi cuma winter belum lagi

      Delete
  22. Happy Belated Birthday nekcik.. Lady doakan agar nekcik dan tokchik diberi kesihatan yg berpanjangan tuk memudahkan nekchik n tokchik beribadat padaNya.. Ameeenn

    ReplyDelete
  23. Time kaceh Ladybird..rindu u..amiin atas ingatan dan doa..semuga kita sntiasa beramal kepadaNya ye

    ReplyDelete
  24. Time kaceh Ladybird..rindu u..amiin atas ingatan dan doa..semuga kita sntiasa beramal kepadaNya ye

    ReplyDelete
  25. Nekcik !! repeat Korea lagi ?? ohmai.. CT nak pegi lagi pun berkira2.. ehehe.. bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena berkire SYM..nak kena kira tambangnya dulu!!

      Delete
  26. wahh..asam pedas setapak di Seoul tu

    ReplyDelete
  27. terbaiklah NekCik..walau usia dah cecah 57 tahun tetapi masih kuat..syukur..semoga nekcik sentiasa sihat aminnn

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...