bunga

10 Nov 2016

BISTRO GOURMET PANCAKE BOWLS

Assalamualaikum sahabat sahabat blogger yang disayangi..rindu kat uolz..lama bebeno nekcik tak bukak rumah..dah bersawang penuh teratak 66..tuan rumah dah dimamah usia..beginilah jadinya..nak bukak tingkap pun malas..tapi nekcik rindu lah pulak kat kengkawan nekcik di sini..rindu kat tegur sapa manja uolz..so hari ini nekcik gagahi juga...dengan azam yang berkobar kobar..
kerana dah lama tak bukak rumah..hari ini nekcik hidangkan sejenis santapan ..untuk kengkawan yang datang berkunjung...cuma nekcik mampu hidangkan gambar jerlah ye..kalau yang betul..jemputlah ke rumah 66 setapak ye..insyaallah akan nekcik sediakan....
Kisah nya dah lama..seminggu dua yang lalu..nekcik ikut Tokpokcu ke kedai DIY..biasalah orang pencen ni..dah habis tugas hantar sibungsu..kami cari breakfast..lepas breakfast Tokpokcu nak cari barang tukang dia..so pergilah ke DIY Setiawangsa...dalam AEONBIG tu..pusing pusing ternampak lah nekcik acuan ni..tengok harga oklah mampu milik..RM27.90.Terus jerlah sambar..
Jumpa ni..terus tertarik..

Inilah rupa bentuk acuan yang nekcik beli tu


Tak sabar lah nak menerainya..resipi ada disediakan..
Inilah kejadiannya..
Inti tu nekcik ikut citarasa sendiri..mushroom chicken carbonara

Ini pulak versi brownies..resipi pun disediakan..



Filling tu nekcik buat guna cream cheese dan whipping cream..stroberi belom berbuah lagi..so guna jerlah ceri!!
       Yang minat ice cream..boleh bubuh ice cream dalam mangkok tu ye...sila makan sampai beku  anak tekak ye..he..he

RESIPI 1   
          
 GOURMET BISTRO PANCAKE BOWL
                         
2 CUPS FLOUR
1 3/4 CUPS MILK
1 TABLESPOON BAKING POWDER
2 EGGS
1/4 CUP MELTED BUTTER
3 TABLESPOON SUGAR
1 TEASPOON SALT

1. MIX TOGETHER DRY INGREDIENTS
2. COMBINE MELTED BUTTER, MILK & BEATEN EGGS
3.SLOWLY MIX IN FLOUR AND DRY INGREDIENTS
4. PUT INTO THE MOULD..3/4 FULL
5. BAKE FOR 10 MIN OR UNTIL COOKED AT 350 F
6. FILL WITH YOUR FAVOURITE FILLINGS

RESIPI 2

 GOURMET BISTRO BROWNIE BOWL

1 1/2 CUP FLOUR
I/2 TEASPOON BAKING  POWDER
4 EGGS
2 CUPS WHITE SUGAR
1 CUP BUTTER
1/2 CUP COCOA POWDER
1 TEASPOON VANILLA
1/2 TEASPOON SALT


1. PREHEAT OVEN TO 350 F
2. COMBINE DRY INGREDIENTSIN MIXING BOWL
3. MELT BUTTER
4. ADD EGGS, VANILLA,AND MELTED BUTTER
5. POUR BATTERINTO BISTRO BOWL AND BAKE FORT 20 TO 30 MINUTES
6. FILL BROWNIES BOWLS WITH YOUR FAVOURITE ICE CREAM OR OTHERS

14 comments:

  1. Bagus jugak ya Nekcik acuan tu...menarik hasilnya.

    ReplyDelete
  2. Itulah Tokpokcu kata ..buat sekali lepas tu dok lah berlapuk kat dlm tong..tapi kepuasan diri..ha..ha

    ReplyDelete
  3. Macam best acuan tu nekcik
    Tk penah tengok kat sini punn

    ReplyDelete
  4. Nekcik pun baru ni yerjumpa..tu yg terus jer beli..

    ReplyDelete
  5. Waduh... enak bangat kelihatannya, ibuk...

    Jangan dibiarin acuan itu bersawang kok...hahaha

    ReplyDelete
  6. Menariklah nekcik. Lagi tertarik bila hidangan dah siap tu
    Kalau kakak dpt seketul best juga ni:)

    ReplyDelete
  7. saya lebih tertarik pada cerek nekcik yang tulis assalamualaikum tu...beli mana tu nekcik?

    ReplyDelete
  8. waaaaaaaaaaaa bestnya nekcik... lenkali klu nk dtg umah nekcik nk request yg ini lah

    ReplyDelete
  9. Ingat nekchik dah berhijrah nun kampung yg ada winter sonata tu hihi..
    Nampak sedap... terima kasih sharing.

    ReplyDelete
  10. kalau dah berkenan , cepat2 sambar nanti diambil org

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...