hari ini nekcik kuatkan semangat untuk bertemu sahabat sekelian...sambil tanya kabar..sambil ucap selamat berhari raya serta mohon ampun dan maaf andai terkasar bahasa terguris jiwa..iya Ramadhan pun dah di penghujung semuga Allah terima amal ibadah kita..amiin
semua dah bergerak balik kampong ke? iya nekcik doakan keselamatan kalian dan berhati hatilah memandu bersama keluarga tersayang.
.Nekcik seperti tahun lalu terpaksa lah beraya di Setapak ni jer...iayalah anak anka ada yang tak boleh cuti awal..ada yang cuti sekejap..takpelah..biarlah nekcik beraya dengan depa dulu..lepas tu baru beraya di kampong..lagi pun kami dah tak punya ibu bapa lagi..hu..hu..balik untuk bersama adik beradik lah pulak.
.
.insyaallah nekcik akan bergerak ke Pontian pada hari raya kedua dan hanya dapat 2 malam di sana sebab anak sulung nekcik nak outstation hari Ahad..tak taulah camna keadaan trafik di hari raya kedua dan sabtu ni nanti ...tahun lepas raya kedua ..hampir 6 jam baru sampai Pontian..lebih teruk dari sebelum raya...aduuuuuh...semuga dipermudahkan....amiin
Tahun lepas nekcik taklah masak banyak..kununnya orang taklah ramai..lagi pun raya kedua da nak balik kampong..buatlah ala kadar..alkisahnya..ramai jiran jiran yang datang berkunjung di pagi raya..ramai warga indon yang ada tinggal berdekatan datang beraya..menggelupor lah nekcik..tak cukup bekalan..ok insyaallah kita masak lebih sikit kali ini....
Biasalah di KL ni terpaksa lah dilupakan makanan kegemaran di pagi raya..BURASAK..redha jerlah dengan nasi impit ye Nekcik dan anak anak.nanti qadha burasak di kampong!!!
Tapi kali ini nekcik nak share resipi Nasi Paella..ala ala sepanyol kunun!! boleh google kalau nak resipi yang betul betul..sbb nekcik buat nya ikut sesuka hati jer...tapi insyaallah oklah ikut ISO nekcik ye..
sebenarnya macam nasi planta jer..cuma dimasukkan bahan bahan laut..seperti udang..kepah..lala dan sotong atau kupang atau apa apa..ikan pun boleh..sedkit kelainan sebab sana sini hidangan ayam daging yang banyak bila hari raya kan...
jom kita cuba Nasi Paella..sesuka hati!!
2 cawan beras basmathi atau beras biasa pun boleh (rendam 10 minit kalau basmathi)
2inci halia..di mayang
1 biji bawang besar..di mayang
4 ulas bawang putih..di mayang
3 sudu makan serbuk cili..bukan cili blended ye
3 cawan air..kalu beras basmathi 1:1.5
sedikit planta atau minyak zaitun untuk menumis..minyak biasa pun boleh
bahan lauk
*udang suka hati hatilah ye..lagi banyak lagi sedap lah kan
*fillet ikan..ikan dory atau ikan yg tak banyak tulang untuk fillet
*sotong..potong bulat..kalu kecik biar sekor pun tak pe
bahan ini di siang dan diperapkan dengan garam dan serbuk lada hitam sekejap..
*lala
*kepah
*kupang
yang diatas ni nekcik suka bagi kukus sekejap ...takut ada yang tak elok..asal terbuka..lama lama nnti hilang manisnya
sayur.sayurnya
brocolli.
tomato cherri atau yang biasa
carrot ..potong lah sesuka hati
sedkit hirisan nenas
caranya simple jer....
1. tumis bawang ..halia..dan bawang putih yang di hiris..sampai wangi
2. masukkan serbuk cili..dan gaul rata..
3. masukkkan udang..sotong..fillet ikan..goreng sampai kekuningan ..tapi jangan garing sangat..
4. masukkan setengah cawan air..
tambahkan sedikit garam
5. biarkan 5 minit
6. Angkat ikan dan udang ..asingkan
7. Masukkan beras dan gaul rata rata lebih kurang 10 minit
8. Masukkan 3 cawan air...gaulkan beras
9. biarkan mendidih...rasakan garamnya ye
10. bila hampir nak kering masukkan sayuran..udang dan lauk lauk lain gaulkan kedalam nasi
11. Letak hirisan ikan di atas sekali..supaya tidak hancur
12. biarkan hingga nasi masak...
13. hidangkan bersama lauk lauk lain kalau suka..sepatutnya nasi ni dah siap lauknya sekali pun kan
ALHAMDULILAH DAH BOLEH HIDANG DAN MAKAN ALLAHUMAABARIKLANA FIMAA RAZAQTANA WAQINNA AZABANAR |
LAUK LAUK TAMBAHAN..SESUKA HATI NEKCIK PANGGIL KEKUNCI..TAK TAU TEMPAT LAIN PANGGIL APA |
KANGKONG KRISPY |
SOTONG GORENG TEPONG |
SALAD ZUCHINNI..TIMUN JEPUN GAUL DENGAN APPLE CIDER + GULA.+ GARAM MASUK PETI SEJUK SEKEJAP |
DI HIDANGKAN BERSAMA LONGAN ..
ASAM BOI..LEMON..AIS KRIM SODA ..AIS..
FUYOOOOO
MASYALLAH
Nekcik memang kreatif... nanti boleh keluarkan buku resepi sendiri...
ReplyDeleteInsyaallah Mie....one fine day..amiin
Deletewow Nekcik.. dah macam resepi kat Manhattan Fish Market..
ReplyDeletemacam jer Siti..kalu sama bungkus Manhattan oo
DeleteTengok gambar Paella pon dah tahu sedap....Selamat hari raya aidilfitri serta maaf zahir dan batin!
ReplyDeleteBagi penggemar seafood mmg haven laa Uncle..lagi lagi kalau fresh from the sea..
Deletegambar nekcik ni ada susah nak upload cepat.. esp bila net slow.
ReplyDeleteni i cub comment ye.
Azian..baru tukar password
ReplyDeleteSelamat Hari Raya nekcik! Dari jauh ku pohon ampun:)
ReplyDeleteKalau kakak dpt nasi tu dah payah yg lain
Tapi kangkung tu menggoda kakak juga sebab kakak suka kangkong
Air longan + asam boi + ice-cream soda + daun pudina kakak puasa lepas pun selalu buat:)
aduhaii kak..rindu daku padamu..gara gara tak boleh sign in blog..baru tadi...carik penyelesiannya...alhamdulilah
DeleteWah! nampak sedap ni Nekcik..tapi banyak jugak bahan2 dia yer... Semoga Nekcik sehat2 jer. Salam Syawal dari Bunda.
ReplyDeleteSesekali bolehlah Bunda..bila nekcik ambik pencen tu ...berayalah tu...mmg hrga barang tiap tiap hari naik ye Bunda..tak terkejar rasanya...
ReplyDeleteSesekali bolehlah Bunda..bila nekcik ambik pencen tu ...berayalah tu...mmg hrga barang tiap tiap hari naik ye Bunda..tak terkejar rasanya...
ReplyDeletefuyooo nekcik serius nampak sodappp
ReplyDeleteAsalam Aini..shesekali tukar citarasa kan..
ReplyDeletesalam Nekcik,
ReplyDeletewahhh...sedap2 nampaknya menu nekcik...
nanti boleh try nie...hihihi
p/s: entri terbaru 2016 at cik-anne.blogspot.com
asalam Cik Anne..ok boleh jer cuba..mudah jer tu..
Deleteinsyaallah nnti nekcik singgah..
selamat hari raya nekcik maaf zahir dan batin ...walau dah habiss syawal :)
ReplyDeleteselamat hari raya Nieda..xpe..kita raya sepanjang tahun he.he
DeleteNampak sedap2 belaka... burasak...selalu dengar..makanan orang Bugis ni..tapi tak pernah makan.... terasa teringin nak makan juga satu hari nanti.
ReplyDeletealahaii Bunda..kalau kat KL ni memang x jumpa burasak ni..kena datang johor Bunda..dia ni tak boleh simpan lama..cepat basi
DeleteAssalamualaikum nekcik..
ReplyDeletemaafkan saya kerana buat nekcik tertanya-tanya kemana saya..
tel saya pun bermasalah...nak online tak berkesempatan. terkejut saya kerana nekcik kerap ketuk pintu "rumah" saya...
terima kasih kerana mengingati saya. sayangggggg nekcik:-
iyalah Anim..takpe janji Anim sihat sihat jer..risau sbb takde kabar berita,,hp nekcik dah 2 kali hilang data..tu yg tak dapat nak contact...terima kasih kerana sudi meyanyangi nekcik hi..hi
DeleteSalam nekcik.. Rasa mcm 1st time dtg ke teratak nekcik ni.. Atau mgkin sb dh lm xbw jd luper.. Moge2 nekcik sihat sentiasa.. Ameeenn
ReplyDeletealhamdulilah sihat sihat orang tua Lady Bird..mmg dah lama ladybird tak singgah teratak nekcik he..he
DeleteSedap sangat ni Nekchip..nanti Wa nak try buat :)
ReplyDeleteiya Wa..sesekali tukar rasa sedap jugak..kalau tak asyik ayam ngan daging jer
Deletenasi seafood tu mmg sedap nampak gaya.. kalau buat makan2 sila buat lagi nasi seafood yer huhuu..
ReplyDeleteKalau tamunya tak ramai boleh jugak Time Traveller..klau ramai takut tak cukup lauknya!!
DeleteKalau tamunya tak ramai boleh jugak Time Traveller..klau ramai takut tak cukup lauknya!!
DeleteSedapnya cik.. aduhh...
ReplyDeleteSalam kenal dari Mama Jue.. Followers #143
adehhhh lapo tgk semuanya sedap!
ReplyDelete