bunga

13 Jun 2012

KL-SHENZEN-GHUANGZHOU....05/06/2012.


Day1 and 2..di Ghuangzhou....Rombongan Nekcik baru nak menyoping!!...naik train ke Beijing Lu ( street )

Ini lah kedai kami masuk untuk lunch....ada disediakan sejadah untuk solat..alhamdulilah..cuma Nekcik terkilan sebab tak dapat cari masjid tertua di situ..Masjid Huasheng..kata mamak tu jauh nak jalan!!

cantikn landskap di sini!! untuk orang makn dan minum bersantai

Tokpokcu telah digoda oleh Cik Teko!!!..5 bijik dikidnapped ke Mesia!! Thanks Tokpokcu...lebih kurang Rm25 satu jer....adik dia baru Rm 7.50..tapi bagasi maa....

Dihidangkan dengan Teh Cina...bercawan cawan kami minum..kat kedai teko tu lah

Habis nyoping balik hotel naik MTR...sorrylah ye..gambar Nekcik dah jadi tungang langgang..patut gambar di atas ni kemudian....
Asaalamualaikum .....kepangkuan anaknda ankanda dan cucunda cucunda yang di kasihi..(.ha..ha..ayat orang lama).....N3 lepas Nekcik dah wawarkan yang Nekcik nak gi jenjalan kan..cuma tak kabor ke mana ye....saja bagi suspen sikit..tak jauh mana pun kembara Nekcik ni..iyolah orang pencen..budget pun terhad..tapi dah memang dasar kaki jalan...dengan budget yang seciput ni...alhamdulilah ..sampai jugaklah Nekcik dan ahli rombongan ke negara China dan Hong Kong ni..tapi sebulan lah Tokpokcu kena buat kertas kerja untuk dapatkan hotel yang memang murah...untuk kami berenam...Believe it or not..setelah dikira setiap bill dan sen..termasuk flight uncle Tony..pakej kami hanya menelan belanja sebanyak RM1300 sahaja seorang..tidak termasuk wang nyoppinng yeeee!!! So everyone can travely cheaply!!!..sesiapa yang perlukan tips ..sila bagitau...FOC

Pakej kami ni termasuk tiket KL - Shenzen..(RM475..termasuk insurance,airport tax..and Nasi Bukhara!)..tiket MTR..(keretapi).dari Shenzen ke Ghuangzhou..2mlm di Ghuangzhou..2mlm di Hong Kong..2 mlm di Shenzen...makan briyani...hotel...all in RM1300...termasuk tambang bas KL- LCCT!! Camner muraaah kan..sesuai ngan orang pencen cam kami nii...Sesiapa yang ingin travel tapi budget agak terhad..bolehlah ambik tips dari Nekcik..hotel yang kami dudok pun murah dan bersih...dekat dengan tempat nyoping dan MTR..Cuma pakej Nekcik ni memerlukan semangat yang kental dan lutut yang teguh untuk turun naik tangga dan keretapi dan heret bag!!!.Cayalah.. kami semua ni above 50....hero hero pulak sweet sixties..sorang jer tu tukang picit..muda..

Flight dari KL- Shenzen kol 6.30 pagi..sampai Shenzen 10.30 pagi..dari airport kami naik train ke Shenzen Railway Station untuk naik train ke Ghuangzhou pulak..lebih kurang 2jam jugak perjalanan..barulah sampai ke Ghuangzhou...heret bag ke LILAC APARTMENT SUITES..lebih kurang 15 minit jalan kaki ye....lega dah sampai..nak merehat rehatkan diri..iyalah semalaman tak tidor sebab kena pergi LCCT kol 3 pagi!!

Inilah travel buddies Nekcik..semua orang pencen..termasoklah tour leader..Tokpokcu....tapi..insyaallah ..semangat dan kederat kami macam remaja!!!

Inilah apartment 3 bilik kami untuk 2 malam di Ghuangzhou..harga 2 malam..RM578..murah..tapi selesa sangat...boleh masak...tapi kami ada bekal nasi impit dengan ikan bilis..makan ramai ramai..sedaap...alhamdulilah..Thanks to KASIHREDHA...kerana review 

Bilik ada 3..luas dan bersih

Ini dapur kami...

Hall pun luas..

Ini kedai kedai di sepanjang Beijing Lu (Street)..untuk ke sana kami kena naik train..lbih kurang 8 stations..dan mnyopinglah sepanjang jalan yang di penuhi dengan kedai kasut,handbag,baju dan perhiasan perempuan!!
I

Penat mnyoping..cari kedai makan ini...untuk lunch...ada  tomyam ikan, kari ayam dan sayur...selera sungguh hingga ke titisan terakhir..licin...tuan kedai ni mamak...dan kami pun tumpang solat zohor asar di tingkat atas...alhamdulilah..Allah permudahkan...billnya..dalam RM100..siap tapau 6 bungkus nasi putih untuk makan malam dengan ikan bilis dan rendang adabi

woiii memang sedaap..Tomyam Ikan!!

Sayur goreng

Sudah kenyang maka kami pun berjalan lagi...mencari tangkapan

Aduhai..tak dappat dielakkan dari digoda oleh teko teko yang comei comei ni...selalunya Nekcik yang alegik tapi kali ini tokpokcu lak yang lebih lebih alegik..habis dia borong sampai 5 teko ..3 besar dan 2 kecik..habis penuh hand carry bag dengan teko teko!!

Jumpa lak orang jual tembikai kecik kecik ni..Rm 6 sebijik..timbang pun pakai daching lama!!

Yang paling kelakar apabila kami nak beli telor ayam kat family mart sana..cari kat rak tak ada..tanya omputih tak faham..last last last nya berlakon lah macam ayam baru lepas bertelor..kena tunjuk tang mana telor keluar..aduhai...barulah salesgirl tu gelak besar..bagi telor..(simpan kat kaunter) memang diorang tak jual kat rak...

*sesiapa yang berminat nak tengok gambar gambar yang lebih banyak lagi..sila add nekcik kat fb..tapi nekcik  nyer gambar tak pro .....

17 comments:

  1. Salam Yong,
    apa nama menu yg dalam kuali tuuu?
    Cam lezet jer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong..dalam kuali tu namanya Tomyam ikan..sedap pulak tu!!

      Delete
  2. Seronoknya jalan-jalan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. askm kakcik...memang seronok berjalan ni..badan pun rasa segar walaupun hari hari kami berjalan berkilo kilo..

      Delete
  3. Salam Nekcik.bestnya Nekcik dpt bercuti ke China...satu pengalaman menarik. murah kosnya...aptpun nampak selesa.mknpun dpt murah..nampak sedap pula tu. kalau kita pandai buat perancangan percutian...survey tiket dan hotel mmg akan dpt murahkan berbanding ikut pakej.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah Mamasya..tapi ketua rombongan sbulan mengadap pc nak cari hotel murah dan tmpat makan halal...nak beli telor ayam pun ssah sbb depa tak faham..kena berlakon macam ayam baru lepas bertelor!!!

      Delete
  4. Memang nekcik slalu jalan dengan budget yang murah jer tapi jenohlah kpala rombongan mengadap pc nak cari hotel murah dan kedai makan halal

    ReplyDelete
  5. salam kak
    Alhamdulillah akak dah selamat kembali.
    Tak sangka akak duduk di Lilac suite tu juga..
    ok kan tempat tu...bersih.
    Ohhhh tidakkkk...teko dimana2 hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. termiss pulak nak reply..sorrie lah ye kasihredha...lpas tngok n3 kasih tu nekcik suruhlah tokpokcu survey Lilac tu...harganya amat murah berbanding yg lain..dekat ngan MTR..so memang terbaik....nak cari kedai kain tapii jumpa kedai teko..terus bli teh cina skali..kaya nyonya tuh!!!

      Delete
  6. Salam Nekcik

    wahhhh.....tahniah masih punye lutut remaje....hehe
    best kan jalan2 dengan masa kita sendiri...berbaloi2 dan puas hati dari segala segi...
    sungguh enjoy nampaknye group pencen2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah ASP, memang berbaloii sbb Nekcik tak sesuai pakej yang pagi pagi dah kn a bersiap..Nekcik kalau bjalan ni..Nekcik suka santai santai..tak terkocoh kocoh..barulah namanya bercuti bagi nekcik!!! Thanks kerana mnyinggah di blog Nekcik!!

      Delete
  7. salam Nekcik....ade contact no tour guide utk ke guangzhou n shenzen ni x....

    ReplyDelete
  8. salam anonymous ..laa mntak maaf ler..nekcik terlepas pandang ni..nekcik gi sana sendiri sendiri..tak pakai tour guide..tapi kalau nak info hotel dan tempat makan boleh lah...kami terjah sendiri jer

    ReplyDelete
  9. salam Nekcik, bole bgi info hotel n tpt makan. Sya dah beli tiket 26-30nov ni. sya booking flight dari KL-Shenzen and balik dari shenzen ke kl. tapi sya nak gi HK and Guangzhau sekalu...bole bgi tips x

    ReplyDelete
  10. Salam kenal tini...kst shenzen nekcik dok kat oversea chinese hotel...makan kat taj restsurant...indian muslim hslal..boleh deivery ke bilik hotel...cuba tini baca blog tu..nnti ada apa bgitaulah..mana boleh insyaallah nekcik share..cuma nekvok agak suntokmasa klau nak ke ghuanggzhou..tapi hk ok....then bnyak tmpat nsk tngok klau hk n shenzen

    ReplyDelete
  11. jom gi hongkong shenzen guangzhou musim salji pada 24 hingga 29 Disember 2013. Tempat terhad.all in RM2200. flight dan jalan jalan. call en shah 0196214426

    ReplyDelete
  12. jom gi hongkong shenzen guangzhou musim salji pada 24 hingga 29 Disember 2013. Tempat terhad.all in RM2200. flight dan jalan jalan. call en shah 0196214426

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...