bunga

8 Sep 2013

DAK GAL BI

Asalam sahabat sahabat nekcik..semuga dikurniakan kesihatan yang baik dan ceria selalu....jangan terkejuut tengok tajuk berita nekcik ye....DAK GAL BI.....mentang mentanglah dah ada anak angkat korea..resipi pun ala ala korea gitu...bukan gitu nekcik suka rasa makanan yang lain lain sikit...kalau makanan kita ni senang nak cari...tak de masalah tapi kalau lain sikit susah lah kan...bnyak hal nak kna pikio...tapi ni resepi nekcik cuba cuba sendiri...sesuka hati...adalah sikit sikit persamaannya tapi menepati citarasa sikecik nekcik tu...jom kita cooking cooking.....kalau nak resepi yang asli kenalah google google ye.....

DAK GAL BI


1 mangkok isi ayam..perap dgn serbuk cili sekejap
1 mangkok cili blend
1 senduk makan cili serbuk
1 sendok sos tomato
2 biji bawang besar dihiris
1 mangkok hirisan kobis Cina...kobis panjang
1 mangkok hirisan keledek
1 mangkok hirisan carrot
sedikit gula, garam,bijan.

3 cawan air atau sampai semua bahan tenggelam

Tumis cili dengan bawang hingga garing...masukkn 2 sudu gula
Masukkan ayam, sos tomato, cili serbuk

Tambahkan air..
Akhir sekali masukkan carrot, keledek dan sayur kobis
Rasa masam, manis dan masinnya
Masak sampai keledek empuk dan sayur lembut..dan kuah pekat
Macam rupa kimchii pulak...tapi rasanya manis...manis pedas...nak lagi hot lebihkan cili serbuk..kalau yang ori ..ada rice cake ye...macam kuetiau tu tapi cylindrical dan di potong potong...nekcik cuba buat tapi tak menjadi hii..hi...nanti nekcik gi kolia dulu blajar buat ye!!!
Inilah roper DAK GAL BI versi nekcik..nak yang ori kenalah oder kat kedai korea ye...boleh makan dengan nasi lekit korea...
moke ga

38 comments:

  1. Assalam nekchik..pandai masak makanan korea.acik tak pernah rasa pun nekchik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam acik...sajer nak membagai rasa...google pun ada sekarang nii...

      Delete
  2. Wah...nekcik dah mula pandai masak dan makan makanan KOREA ek... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam kakcik...cuba cuba terai sebab sikecik ni peminat cerita korea...mak dia pun sukerr sbb manis manis gitu!!!

      Delete
  3. tekak saya belum teringin korea food ni nekcik..tapi takle bila nekcik hidang depan saya, terus saya suka..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Anim...rumah nekcik ni semua suka pelbagai makanan...tu yang suka cuba cuba...anak bujang nekcik suka buat kimchii. ..versi sendiri...nekcik suka keledek dalam ayam tu..manis kuah dia...ubah ubah selera....laa ni nekcik suka buat tomyam salmon...cubalah!!! He..he

      Delete
  4. Wah..bole tahan yer makcik!bah nnt mau cuba la resepi ni.yeahhhhh!;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Yanie...bagi makcik ok lah..nak kepastian jadi ke tidak tu kena panggil maya untuk buat food testing..ha...ha

      Delete
  5. Mulalah masak ala-ala Korea kot nanti anak angkat Korea tu dtg M'sia lagi kan..
    Ini kakak Johorean ni kena bagi rasa dulu nekcik hihi... Korea tu jauh sangat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ewah ewah...jgn bersediih ye kak...of coz yg dekat di dulukan...syaratnya yg dekat tu kenalah datang dgn lebih dekat...cakap jer nak makan korea ke arab ke omputih ke...bugis ke..jawa ke...he..he...boleh caya ke tu
      ye?!?
      X pandai buat nekcik oder jer kakzakie....ha..ha

      Delete
    2. Order dgn chef yg dkt kanan-kiri aje kan Nekcik.
      Kakak bab makan semua masuk...:)

      Delete
  6. Dah tak jadi pergi korea. Singgah makan kat sini saja.

    ReplyDelete
  7. Asalam Ros...ok Ros datang nekcik masak korea...klau nekcik pergi Ros masak chinese food...nekcik sukerr!!! Boleh gitu???

    ReplyDelete
  8. wow! boleh buka restoran korea lepas ni, nekcik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukak resto?? ....haa haa..takut pelanggan marah..sehari bukak 2 hari tutup...chef sompuut!!

      Delete
  9. Wah Nekcik, bertukar-tukar selera...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Mie...tak dapat tukar angin..kenalah tukar selera jer!! he..he

      Delete
  10. Replies
    1. asalam mulan...tekak nekcik ni ok lah..orang lain belum tau lah jugak!

      Delete
  11. Replies
    1. Asalam Nieda...selera korea di setapak!!! Takyah gi jejauh kan!

      Delete
  12. amboi2 nekcik... mentang2 ada anak angkat korea terus terjerumus ngn masakan korea yek

    ReplyDelete
  13. Da lama dah terjerumus Dana......dan akan terus terjerumus.....

    ReplyDelete
  14. As salam Nekcik

    Ni betul2 peminat korea ni! Kagum sekejap# :))

    Marya simpan resepi ni ye, manatau tetiba rasa nak feeling2 Korea nnt Marya buat :)) TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaalaikumsalam Marya..tulah kalau nak makan kat luar tu mahal sangat...so blajar blajar lah buat sendiri..boleh jugak pelbagai rasa...kalau western senang nak dapat
      Lepas ni nak belajar masakan Peru lak ye

      Delete
  15. Salam kenal Nekcik.. My daughters & son semuanya hantu Korea.. fenin saya.. Makan pun asyik nak makan Korea.. nampaknya boleh le layan resepi Nekcik nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih OYM...itulah sikecik nekcik ni mmg hantu korea gak...bila makan kat resto korea tu mahal lah pulak...tu yg cuba buat...nanti nekcik nak buat rice cake ...haritu buat tak jadi...topaki..rice cake with cream sos tu!! kalau jadi nnti nekcik share

      Delete
  16. Aslmkum Nekcik & slmt berhujung minggu

    dah ada menu korea....nanti jamu anak angkat korea pasti terkejut mak angkat pandai masak makanan korea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam mamasya..semuga dilindungi Allah slalu..insyaallah...klau anak angkat tu dia suka sangat masakan melayu...sambal blacan pun dia makan!!

      Delete
  17. assalam, wah..menu korea kita ... boleh lah share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyolah Bunda...asyiiik asyiik asam pedas......sesekali cecuber rasa internasional lah pulak

      Delete
  18. assalamualaikum nek cik...yati ni silenet reader sebelum2 ni.skrang dh join dunia blog bru la brani nk tgglkan jejak

    jom follow blog yati
    http://izatishop.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih yati kerana mnyinggah dan sudi sembang sembang ngan makcik pencen ni....tengoklah mana yg berkenan tu bacalah..yg tak suker tu abaikan jer..he..he
      nnti nekcik follow

      Delete
  19. Wahhh Nekcik ...ada menu Korea rupanya..sesekali berttukar selera apa salahnya kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam MP...tu ler asyiik utara,selatan,timur cecuber lak menu internasional..gamaknya!!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...