bunga

27 Nov 2013

BUSAN...SEOUL KOREA..2013

Jom jalan jalan Korea!!!
Sempat rembat tiket murah ke Busan..Rm 500 AA
Dulu kami pergi bertiga..so kesian pulak yang tak pernah sampai lagi nii..lagilah yg peminat drama korea nikan
Alhamdulilah...kami selamat sampai di Busan jam  7 pagi setelah terbang selama 6 jam 
Dari airport Gimhae kami ke Busan Station..untuk naik train KTX ke Seoul untuk ke Itaewon..tempat kami akan duduk selama 4 malam
Tokpokcu dah booked apartment 2 bilik dengan dapor dekat station Itaewon sebelah Hamilton Hotel dekat dengan masjid Seoul..sini senang nak makan atau senang beli bahan mentah..banyak 2 atau 3 halal supermarket..kelapa  pun ada!!


Alhamdulilah selamat mendarat di Gimhae Airport , Busan  tapi masih jauh lagi perjalanan kami

Dari airport kami naik bas ke Busan Station


Persekitaran Busan Station

Masyaallah ...cantiknya bunga ni..macam nak buat salad

Ada pulak warna putih macam kobis

Di Busan Station..untuk menaiki  train KTX ke Seoul Station dan tukar train untuk ke Itaewon

Perjalanan KTX ini mengambil masa 2jam 45 minit dari Busan Station ke Seoul Station dengan bayaran RM 150 seorang

Lolap mato weii

Tu diaa....mata tangga yang harus di daki untuk sampai ke apartment kami...bersebelahan Hotel Hamilton Itaewon

Selama 4 hari inilah tangga yang akan kami redah setiap hari...kuss semangat..boleh longgar skrew lutut uols!!

Tapi Travel Buddies nekcik ni so far so good..insyaallah

Sinonim dengan Tokpokcu..kemana pergi pasti nak masak jugak..walaupun stok ada...so kenalah cari apartment yang ada dapur..banyak guesthouse yang ada shared kitchen tapi Tokpokcu tak mau..so kenalah mahal sikit..dalam Rm500 semalam tapi selesa lah ada 2 bilik...Sampai sampai terus jer cari tanah untuk menyamak segala pinggan mangkok dan sebagainya

2 double decker

Luas jugak bilik ni

Ruang dapor

Ni nama apartment kami..tapi ada banyak lagi guesthouse yang lebih murah sekiranya tak kisah  berkongsi dapor atau beria ia nak memasak...lagi pun ini untuk 6 orang


Bersedia untuk cari makan

Kedai MUREE  berdekatan dengan masjid Seoul..sini banyak resto halal  dan halal mart..boleh jer pilih nak makan apa dan di mana..tapi harga boleh tahan lah..6 orang makan rm300

ini makanan Korea..Bulgogi

Banyak menu da habis..so akhirnya makan jerlah nasi goreng briyani telor

Lepas makan singgah beli bahan dapor di halal mart ni..kebanyakan barangan dari Pakistan

Doyan pun adaaa

Ni pun kedai makan  SITI SARAH..makanan melayu dan egypt..
Okay esok sambung lagi

32 comments:

  1. Assalam Nekcik

    Patutler bengkak2 kaki, hari2 eksesais naik tangge ghopernye...mesti ketat balik dah lutut tu yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alohaii ASP..jenuh nak ngetatkan skrew ni haa

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. Best kan Nekcik duduk kat Itaewon, senang nak makan. Tapi kalau hari2 makan kat Muree memang terjelir lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang senang kat Itaewon..dah macam kat mesia..sana sini jumpa orang kita...
      Bukan terjelir lagi Mie..tercekik!!

      Delete
  3. Assalam Nekcik, best nya dapat melancong ke Busan. Tapi kos "sara hidup" kat sana agak mahal kan...kena ready bajet lebih sikit..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah Intan..tapi nekcik suka kat seoul lagi..banyak tempat tourist dekat dekat..Boleh jimat kalau nak dudok guesthouse murah..bawak stok makanan sikit..ok jer..nekcik pergi dulu dalam rm1500 utk 6 mlm termasuk tiket RM500 AA

      Delete
  4. sekarang senang banyak yg halal ada kt itaewon.. zaman kami duduk sana 2000-2001 tadak banyak pon.. pi itaewon cari daging & ayam halal beli dgn tok imam sulaiman tu.. masjid pon kt situ.. dulu semua yg halal dari pakistan & india je..

    nekcik tinggal saya....!!!!! huwaaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah balik pun m.u.l.a.n...iyalah nekcik pergi dulu pun orang dia tak boleh cakap omputih..tapi kali ni..asal tengok map jer..ada jer yang offer nak tolong!
      Kedai kebab pun banyak....hari hari kami pergi mart beli bahan masak!!

      Delete
  5. Seronoknya jalan2 naik turun tanga kat Korea... he he...
    Nanti pencen ingat nak buat macam Nekcik jugak la.....
    tapi pakchaq dia tak berapa suka adventure2 ni... makchaq pulak suka macam ni... cam no tu... last2 tak ke mana nampaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha Makchaq..masa kat sana tu mmg seronok..semangat
      Bila dah balik sini..semua sakit!!
      Jom Makchaq..join POP travel bila pencen nanti
      Kita suruh Pakchaq dok rehat rehat kat bilik jer!!!

      Delete
  6. Nekcik kira macam exerciselah di sana ye.. dapat turun-naik tangga.
    Beli ole-ole apalah agaknya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakzakie..memang mencabar kali ni..lagi lah nak balik apartment lepas meronda ronda tu..dok rehat separuh jalan..ambik napas
      Tak dapat nak beli banyak ole ole pun...banyak belanja kat makan,,almaklumlah 6 mulut!!

      Delete
  7. best pe nekcik siap boleh msk sendiri... tak sbr nk tgk sambungan jln2 buhsan nekcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Dana..Tokpokcu ni kalau boleh mmg nak masak kalau gi mana mana..Iyal sebab dia peminat nasi tegar
      Nanti tunggu apa Tokpokcu masak! macam macam ada

      Delete
  8. Salam nekcik..

    Teringin juga nak ke Korea, insyaAllah n3 nekcik boleh juga jadi rujukan satu hari nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Umiross..memang seronok kat sana...
      Tengoklah mana yang boleh digunpakai ..ambiklah
      Mungkin tak detail lagi tentang train tu

      Delete
  9. mesti siap belanja tebal2 ...sara hidup tinggi.
    bestnya nekcik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieda..matawang dia tinggi..tu yang rasa duit habis cepat
      Tapi banyak boleh jimat..seperti makan...guesthouse

      Delete
  10. nak jugak berjalan tapi ntah bila baru dapat.. tapi bila sesekali dapat berjalan, nikmatnya.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Aiza..nekcik kalau berjalan ni memang nikmat..tak kira lah kat mesia pun nekcik bahagia..he..he
      Takpe pelan pelan plan..tapi tunggulah tiket murah Air Asia

      Delete
  11. xsabar nak tunggu next N3…..excited ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyalah mesti excited Ros..nak winter winter sonata kan!!

      Delete
  12. Replies
    1. Memang tak dapat dinafikan lah yong..tengok tempat baru..keadaan yang berbeza..tengok daun kering pun jadi seronok..he..he..jumpa pulak ahjumma yang baik baik!! awesome yong!!

      Delete
    2. nekcik...setuju, ahjuma mmg baik2 wpun ada masalah bahase..mereka mmg macam makcik2 kiter kat sini jgk...mesra alam..

      Delete
  13. Aaiii seronok membaca, nanti VV kutip semua info ni,,tapi tangga nak gi apartment tu kurus semangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ros..ok lepas ni kena suruh VV lookout for tiket Seoul pulak ye
      Takpe Ros..guesthouse lain ada..yang tak payah panjat tangga...
      Ada yang share kitchen tapi pinggan mangkok khas untuk muslim..GOA GUESTHOUSE

      Delete
  14. jumpa ramai melayu kita kat sana, nekcik? nampak ada beberapa family masa makan kat Muree tu..

    ReplyDelete
  15. iyaa Anim..kalu keluar rumah jer dah jumpa orang kita..area tu mmg orang msia suka sbb senang ada makanan halal..supermarket halal mart pun ada..

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum....

    best kan jln2 kt korea.. saya pn share juga pengalaman sy jln2 kat sana. sy pergi bln september lepas. jemputlah datang blog saya zinziemeewah.blogspot.com. tapi baru siap 2 entry jalan2 kt sana sb baru start blogging.. :-)
    insya allah akan update secepat mgkin hari2 seterusnya...

    ReplyDelete

  17. aku sangat suka sekali dengan info ini terimakasih... tau ga kawan Khasiat Jelly Gamat Gold G untuk Obat Rematik, Obat Asam Urat,Obat Gagal Ginjal Solusi pengobatan herbal terbaik.

    Info Cara Mendapatkan obat jelly Gamat Gold G silahkan klik ->> Cara Pemesanan Jelly Gamat Gold G

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...