bunga

27 May 2016

THE MORNING CALM GARDEN..NAMI ISLAND IN SPRING 2016

Asalamualaikum semua..ni nekcik update habiskan entry Korea ni ye..takmo cerita panjang panjang..dah selalu cerita kan..he..he
ok kali ini nekcik jalan ke beberapa tempat jugaklah..iyalah takkan asyik nak pi pasar jer budak budak tu kan..antara tempat yang kami pergi kali ini..ialah..

1. THE MORNING CALM GARDEN..
2. PULAU NAMI
3. YEUIDO PARK
7. MASJID ITAEWON
4. MYEONGDONG
5. NAMDAEMUN
6. DONDAEMON
7. HOEHYON
8. DONGMYO
9. NORYANJIN FISH MARKET

Dari no.4 ke bawah tu semua kawasan melontar won..oleh kerana ini merupakan kali kedua anak anak nekcik ni  balik 'kampong'..maka banyak tempat yang sudah mereka pergi dulu..so mereka pun tak mahu repeat..lebih menyopink nampaknya..ialah dulu..mak abah bagi duit poket..kali ini masing masing dah bekerja..so lontarlah sendiri ye..kecuali adik..
Entry yang lepas banyak gambar gambar hasil shooting di Morning Calm Garden..cantik dan luas kawasan berbukit bukit..tapi dipenuhi dengan berbagai jenis bunga..termasuklah tulips..azalea..Memang ceria mata memandang


di Yeuido park..azaleas putih
seceria bunga azaleas putera puteriku
Jom kita ke  MORNING CALM GARDEN..tulips...

Luas benar kawasan ni..berbukit bukit seperti Cameron Highland..siapa yang kuat memang boleh sampai ke puncak bukit..memang awesome kat atas tu..

bunga walau di mana pun tetap cantik  apalagi kalau di hias rapi

Pergi lah nak kemana pun..ikut jerlah tunjuk arah tu




sejuk mata memandang

Add caption
kalau nak guna waze cubalah ye
Hampir 3 jam jugaklah kami ke kebun bunga ni..iyalah ada bunga yang tidak  terdapat di kampong sendiri..lagi pun cuaca yang dingin walaupun matahari bersinar terang

Add caption
ini Moonlight garden...tulipsnya warna putih

sempatlah 3 beranak ni bercherry blossom

Kita tinggalkan kebun bunga ni dulu..walaupun mulanya tak mahu ke Nami Island ni..tapi kami
harus cari tempat solat dan makan..tak terpikir pulak nak bawak bekalan untuk berpiknik..alahaii..oleh itu dari Morning Calm ni kami naik bas ke Gapyeong Station untuk ke terminal feri..maka rombongan nekyah pun selamatlah mendarat di Pulau Nami yang penuh lagenda tu...Rasanya kena jugaklah nekcik tengok pilem winter sonata ni ye..sebab nekcik pun tak kisah sangat..dengo dengo gitu jer
 seronok jugak naik feri ni walau pun sekitar 10 minit jer pun
Inilah penyambut tamu Nami Island ni..senyom ke ..marah ke..tak kenal ke ahjumma ni..dah kali ke 5 balik kampong tau..x caya tengok pasport!!
Ni ye kalau yang nak mencari  surau tu..cari bangunan kuning tu..dalam tu jugak ada kedai makan halal


Tempat solat ini telah di buat baru..lebih cantik dan bersih dari sebelum ni..
cantik dan bersih...walaupun di negara kafir..kesucian agama masih terjaga rapi..alhamdulilah
Boleh duduk untuk buka kasut ye....bukan sofa empuk tapi kayu balak..namun cantik

bersebelahan  tu ada jugak lagi kedai makan..kedai nasi goncang

                                                              Kedai ni direkomen di surau ..

Hero heroine spring sonata versi jawa bugis!!

nasi ayam black pepper..rm30.!!!.
dah solat..dah makan jom kita merayau rayau kawasan sekeliling..apa yang best sangat ye...

Pada Nekcik pulau ni biasa jer asalnya..tapi di tanam pokok yang berbaris cantik..dideko menggunakan kayu kayu dan batu batu...bersih dan sejuk mata memandang..berbagai aktiviti seperti berbasikal..berenang..atau duduk jer berehat rehat..memandang air di sekelilng pulau ...jom kita terokai keindahan pulau Nami yang sangat lagenda sangat tu
Tengok tu..buku buku disusun sebegini rupa di jadikan tiang sebagai deko
tulis nama tepi buku!! 

jomlah layan kawasan sekeliling ye...
bersih nya laluan



terlupa pulak nak singgah..cantik sangat payung tu kan














Add caption

Encik tupai yang jinak..siap posing untuk ahjuma malaya

inilah permulaan lagenda pulau ini kan..sampai sekarang nekcik tak pernah lagi tengok cerita ni..tak tahu hujung pangkalnya..ialah time nekcik tu ceritanya Charlies angels kan!!
tengok comel jer pondoknya...tak perlu tiles ke apa...kayu kayu pun cantik sebagai hiasan

Cute jer signboard dia
Kalau muda muda dulu boleh jugak verangan  kan..tapi dah senja ni harus lah redha dan bersyukur dengan apa yang ada....harus verangan rumah yang sinuun..kekal abadi

Dulu masa sekolah belajar...daun daun berwarna hijau untuk menghasilkan klorofil untuk hidup.tapi di sini daun daun berwarna merah..kuning tapi masih segar....Allahu Akbar.....

Rugi pulak kalau tak posing ..sayang background yang cantik tu terbiar tanpa model malaya!!

ingatkan masa autumn jer daun daun ni berwarna kuning


The Food Hunter mencari makanan  di pasar malam Myeongdong..pantang jumpa signboard halal

Add caption
                                                                      Di LINE FRIENDS Itaewon..kedai ni penuh dengan berbagai rupa teddy bear..tapi MAHAL..so we all just pelok pelok..dakap dakap and say goodbye

dari kecik sampai tua ..teddy bear tetap diminati..cuma dah tak beli lagi!!

                              alahaii bang..berteddybear jugak ke..hii risau omak

Jom eskrem turki..tak payah pergi istanbol..kat Itaewon pun ada kaan

Caya tak..jalan sampai kasut pun boleh terkopak kalau ikut pakej Tokpokcu nii..tapi dun wori..Mr.DIY always around..memang complete pakej!!
dah puas jalan jom kita singgah pasar beli sayur untuk makan malam ..ni di Namdemun

                                     berbagai bagai jenis sayur ada di sini..tengah musim strawberry..besar dan manis

Pesanan sayang dari Nekcik
Nekcik ter remove nama nama blogs kengkawan semua..hu..hu..
aduhaii..lambat lah nekcik nak add kembali ye...
Sian nekcik..nak delete blog yang dah 5 6 tahun tak aktif tu..tersilap teknik lah pulak..
takpe nanti nekcik slow slow add on..kena tunggu sel sel otak berhubung dulu!!

39 comments:

  1. Ingatkan nekcik balik kampung lagi sempena nak sambut puasa...
    Kalu balik sambut puasa kat kampung sinun.. memang makchaq percaya la nekcik asal sinun....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha...x boleh balik selalu Makchaq..koyak rabak lah poket..setahun x boleh ambik duit pencen!!

      Delete
  2. Entah bilalah berkesempatan nak jejak kaki ke kampung Nekcik ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Kakcik..budak Ziyaan tu boleh jer bawakkan....dia pun dah suka tengok tengok kampong nekcik tu

      Delete
  3. Makin senang nak dapat makanan halal kat kampung Nekcik... kena pergi lagi nampaknya...

    Jom Mauritius... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ni mesti dah rembat tiket ke Mauritius ni..tabung buluh nekcik dah hantar ke kampong haritu..lambat lah nak penuh kan yang baru he..he
      Kat Itaewon pun banyak pilihan dah sekarang..kan pasar malam myeongdong tu pun adalah jugak...tak susah lah..nasi depa sentiasa ada di mana mana..bawak jer serunding ngan sardin ..sedap yang amat!!

      Delete
  4. Laaa...awat jd lagu tu nekcik? Haha..ni mesti tngh ngantuk tu.. nami ni dh bnyk penmbahan since sya last p...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Farik..nilah kalau menuntut tak berguru!! Aduuh...kena gi carik tutorlah ni
      Surau tu mmg dah baru...ad swimming pool dah

      Delete
  5. Kak zai teruja bila nekcik cerita tentang pasar dia tengok sayur dan buah fresh. Nasi ayam big portion.
    Nami Island memang terkenal dengan drama Winter Sonata kak Zai tengok berulang kali sedih cerita dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami ni mmg suka beno kalau jumpa pasar..bula lah mengangkut macam nak duduk sebulan!! Beli stroberi berkilo kilo he..he

      Delete
    2. Kami ni mmg suka beno kalau jumpa pasar..bula lah mengangkut macam nak duduk sebulan!! Beli stroberi berkilo kilo he..he

      Delete
  6. ya Allah nekcik... lawo2nya bunga2 kt situ segala pokok2nya
    cantik betul di deko, sana sini bunga...
    seronok nengok nekciknya siri balik kg kali nih ngn anak2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Dana..mmg berganda ganda keeiangan bila semua anak anak ada depan mata..meriah rasanya..6hari 6mlam ke sana sini sama sama..klau kat rumah susah nak hadap muka depa tu..balik kerja masuk bilik ...esok baru jumpa

      Delete
  7. Tempat sejuk memanglah bab bunga dan sayurannya menggoda mata kakak yg tak ikut sama ni.
    Adik tu ngempeng aje mestilah untung asyik ikut aje setiap kali balik 'kampung':)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dikelingi bunga dalam cuaca yang nyaman..mmg nikmat dunia..
      Adik tu mmg ngempeng memanjang..pasport antarabangsa tu kak..tak taulah lpas spm nnti klau dapat jauh jauh..hu..hu

      Delete
    2. Selamat menjalankan ibadah puasa buat nekcik dan keluarga dari kakak:)

      Delete
  8. Terpana melihat gambar-gambar Nek Cik.. Cantekkknya!!! jelesnya... bila la nak sampai Korea mummy ni kan.. sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan bersedih mummy..rezeki ni kdang kadang datangnya lambat..nekcik dah tua tua nilah baru dapt tengok dunia luar..alhamdulilah

      Delete
    2. Jangan bersedih mummy..rezeki ni kdang kadang datangnya lambat..nekcik dah tua tua nilah baru dapt tengok dunia luar..alhamdulilah

      Delete
  9. cantik2nya gambar2 tu nekcik, mesti best pi sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Raihanah..mmg cantik..semua nak dirakam..bagi nekcik mmg suka ke sini..untuk berubah angin..jauh jauh orang pencen tak mampu..takat ke sini tu bolehlahvjugak bila ada rezeki

      Delete
    2. kiranya mampulah tu nekcik. dah pencen pun masih boleh jalan merata. selain mampu kewangan, mampu kesihatan juga. salam ramadhan nekcik

      Delete
  10. Dulu pergi ke The Garden Morning of Calm berjam2 jgk la lepak dekat situ.Cuaca sejuk dan nyaman walaupun terik matahari atas kepala..Rasa x nak balik!Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah leka di situ sampai tak larat dah nak ke petite france tu..gapyeong railbike..kiv he he

      Delete
    2. Itulah leka di situ sampai tak larat dah nak ke petite france tu..gapyeong railbike..kiv he he

      Delete
  11. Unik juga ayat, tempat melontar won tu ahahaha. Rindu Seoul!

    ReplyDelete
  12. Iyalah tu Fadli..kena lontor hingga ke titisan terakhir won tu..bawak balik tak laku doh..sebekas bawak pergi ke cu tu utk habiskn bli banana milk kih kih..rindu mmg tetap datang bertamu..parah dibuatnya kan

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. cantiknya la hai bunga tulip tu...sejuk hati memandang...
    sejuk jugak hati tengok musolla kita terjaga walau di negara kafir...Alhamdulillah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya mmg cantik wahida..lagi lagi cuaca yg nyaman..
      Betul wahida nekcik mmg terharu kalau jumpa surau surau yg bersih di negara kafir...mcam satu nikmat rasanya

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  15. alamak sapa yg nekcik terdelete tu..?
    untunglah pergi time bunga berkembangan kan Nekcik?

    ReplyDelete
  16. Salam ramadhan Nieda semuga sihat utk merebut hadiah hadiah dariNya amiin
    Adalh blogs yg dah 5 atau 6 tahunx aktif langsung..nak ganti dgn yg aktif aktif tu..tapi dek kerna kurang cerdik..habis nekcik remove..itulah masala nya

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Saya baru dok ingat nak pi korea....tapi lepaih baca cerita-cerita nekcik dan tengok gambar-gambar Nekcik, baik saya cxl saja cadangan tu....baca pon dah rasa macam dok ada kat sana!

    ReplyDelete
  19. eh apa lak camtu Uncle...ni nekcik baru bagi preview jer..kena pergi baru ada feeling feeling

    ReplyDelete
  20. cantiknya !!! next time kalo pegi lagi CT nak pegi morning calm gaarden ni..
    last time x jadi pegi sebab hari da lewat.. pegi time winter semua pun tutup awai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lenkali jangan pergi waktu winter melainkan dah pernah sampai atau saja nak main salji..rugi sbb cepat gelap...takpe..nanti pergi pertengahan autmn..stunning pic you will see

      Delete
  21. wah! nekcik balik kampung ke sekian kali nya...NekCik nk tahu tak..4 kali ke Seoul masih x jejak lagi Morning Calm Garden ni..adakah akan ada trip kali ke 5 ;p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...