BREAD STORY!!!..
oh bukan nak cerita pasal kedai Bread Story yang femes tu....ni nekcik nak cerita cerita pasal roti mokcik pencen jer...just nak share cerita pasal roti nekcik ni jer sebab rasa rasanya dalam sebulan 2 ni memang banyak kali benar nekcik meroti..ada masa tu sampai 3 rounds..bukan orang temaph pun..saja saja buat untuk tamu..anak anak cucu nekcik jer..tapi rasa seronok dan kepuasan yang tak terkata apabila " pelanggan" amat menggemarinya..
Sudah menjadi kepastian bila ada berkumpul..kaum kerabat nekcik..mereka akan tanya andai tiada roti yang kelihatan di meja..aduuh.ketagihan yang melampau depa ni..tak mahu digantikan dengan kek kek!!
Takpe nekcik pun rasa bahagia sebab mereka suka air tangan nekcik..tengok muka nekcik terus nampak roti gamaknya!!Begitu lah ceritanya...
Rasanya dah hampir 20 tahun nekcik meroti ni..walaupun dulu taklah sekerap sekarang ini..Dan di sini nekcik nak ucapkan terima kasih yang amat amat pada rakan blogger yang mana darinyanya nekcik dapat resepi roti yang femes amos nii ..tapi sayangnya kini blog tu dah 5 atau 6 tahun menyepi..rakan blogger mungkin biasa baca blog ni..Our Journey Begins.. Nur Nieza..resepinyalah yang nekcik guna sehingga kini walaupun telah nekcik ubah ubah sikit ...insyaallah ilmu yang menafaat akan jadi amal jariah untuk Nieza..insyaallah..Nekcik suka resepi ini sbb mudah dan menjadi..so sini nekcik share..kita panjang panjangkan ilmu yang ada...nekcik tak pandai nak berdakwah ..boleh share ilmu masak masak jerlah yang mampu..sekadar yang tahu..iyalah nekcik pun lulusan universiti GOOGLE jer ye..he..he
ROTI ASAS
400 GM TEPONG GANDUM
100 GM TEPONG ROTI HIGH PROTEIN
90 GM GULA CASTOR
90 GM PLANTA ATAU DAISY...nekcik pakai butter rasa macam adunannya berat sikit
3 SUDU MAKAN SUSU PEKAT MANIS
1 BIJI TELOR
1 SUDU TEH GARAM HALUS
2 SUDU TEH YEAST MAURIPAN
1 CAWAN AIR
1 SUDU TEH OVALET..(XDE TAK PE)
MASUKKAN SEMUA KE DALAM BREADMAKER
PILIH MODE UNTUK DOUGH SELAMA 1 1/2 JAM
KELUARKAN...TUMBUK TUMBUK DOUGH..BIARKAN 10 MINIT
KETULKAN JADI BUN ATAU PINTAL PINTAL
BIARKAN SELAMA 40 MINIT
MASUKKAN KE DALAM OVEN YANG TELAH DI PANASKAN TERLEBIH DAHULU
SET 160 C SELAMA 30 MINIT ATAU SEHINGGA MOLEK MASAK
ANGKAT SAPUKAN PLANTA DI ATAS ROTI KETIKA MASIH PANAS...
BIAR LEBIH SIKIT..
AKHIR SEKALI SILA MAKAN YE...
Inilah BREADMAKER antik nekcik.setia bersama nekcik...taat perintah..walaupun penat tetap mengguli jugak bila disuruh..dah 20 tahun umurnya..giginya pun dah banyak hilang macam tuan dia jugak!! |
Add caption |
Inilah hasil tangan nekcik ye..so kalau ada minat tu..boleh jer buat sendiri..seronok dapat hidangkan ahli keluarga dengan roti yang panas panas...yang tidor pun boleh terbangun..bila tercium bau roti ya..ok jumpa lagi insyaallah
Wow.nekcik dah boleh buka kedai roti...mesti laku...
ReplyDeleteBetul tu Nekcik... rasanya pelanggan memang dah ada tu...
Deletepelanggan ramai Wa..tapi kedai ni bukak sehari 2 hari tutup..mokcik pencen sakit pinggang!!!
DeleteAwak salah seorang ke tu?? nak kena survey dulu berapa ramai yang nak jadi pelanggan baru leh bukak kedai
DeleteNekcik rindu acik nak meroti jugak.kalau rumah nekcik dekat memang acik dah buat muka tak malu datang makan roti
ReplyDeletelah Acik kan ada gi kelas meroti hari tu...tapi kalau dekat memang nekcik bagi roti panas kat Acik....mohler dok setapak
DeleteROTI NEKCIK MEMANG GEBU,...TERBAIK DR LADANG
ReplyDeleteitulah Nieda..belajar melalui kesilapan..barulah dapat hasil yang lebih baik..murid berguru dengan Mr.Google ni gini lah
DeleteAssalamu'alaikum Nekcik...
ReplyDeletebilalah agakanya kakcik akan sampai ke dapur Nekcik untuk makan roti panas-panas ni....hehehe
Jemputlah kakcik ....cuma kena bagitau awal sbb 3 jam lebih baru nak siap
Deletewaduh2 nekcik... gebu2nya tgk semua roti nekcik nih
ReplyDeleteni yg bt dana nk dtg berkunjung ke umah nekcik lg nih, nk mkn roti yg mcm2 bentuk tuh...
alahaii Dana..kalau sudi datnglah..insyaallah nekcik buatlah rotinya nanti ye
ReplyDeletewah menjadi dan cantik gebu roti2 Nekcik.. tak sia2 belajar.. Takper Nekcik.. walaupun buat bukan utk berniaga ke.. tapi untuk keluarga pun berbaloi.. jadi tak lah terbengkalai apa yg dah kita belajar.. mudahan semakin hari semakin cantik dan menjadi hasil buatan rotinyer.. sebab selalu buat..
ReplyDeleteKalu dekat nak jugak Bunda mengecek dalam seketul dua rotinyer.. hehehe..
itulah nekcik pun jadi seronok bila tengok roti mengebus naik..hati pun jadi kembang macam roti..eh bukan takat dalam hati jer Bunda...badan pun dan mengembang macam roti jugak ni..hu..hu
DeleteRoti satu
ReplyDeleteSiap
ReplyDeletesaya selalu teringat nak buat roti sendiri, tapi memang tak sempatla nak godek resepi. meh nak beli nekcik
ReplyDeleteasalaqm Raihanah..kalau takat nak makan ..mai jer ke teratak 66 ni..foc jer
DeleteSaya baca aja. Paham bila dah baca tapi nak buat tak tahu. Perkakas memasak pun tak lengkap.
ReplyDeleteCantik roti tu.
askm Adam..takpe...janji paham..nanti dah lengkap boleh lah meroti ye!!
DeleteAduh Nekcik..... terliur lak pulak tengok roti ptg ptg mcm ni. Lama dah saya tak meroti. Dulu masa tgh sawan bukan main lagi, asyik meroti tak habis habis haha ....
ReplyDeleteSyukur lh dah x sawan hainom okje..he..he
ReplyDeleteNekcik klau bnyak kunjungan tetamu..mmg lah ghajiinlah meroti..dah jadi signature longhouz..wajib ada roti dengan sagu gula melaka